Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AP Photo/Ross D. Franklin/TT

Polis skingrar abort-demonstranter med tårgas

Uppdaterad
Publicerad

Sedan det historiska beskedet att högsta domstolen river upp domslutet “Roe mot Wade” har stora demonstrationer organiserats i hela USA. I Arizona möttes demonstranterna av polis som försökte skingra folkhavet med hjälp av tårgas.

Under fredagen kom beskedet att USA:s högsta domstol har rivit upp det nära 50 år gamla domslutet ”Roe mot Wade”. Amerikaner har inte längre självklar rätt till fri abort – något som firades med jubel och hejarop hos många av befolkningen som stöttat upphävningen. Under lördagen väcktes dock ilskan hos många andra amerikaner som sedan beslutet fattades har samlats i stora protester runt om i landet. 

I New York fylldes gatorna av tusentals demonstranter där människor ropar att man vill “behålla rätten till sin egen kropp”. Liknande protester har ägt rum i flera andra städer så som Sacramento, Seattle, Boston och Denver. 

Skingrar demonstranter med tårgas

I delstaten Arizona möttes demonstranterna av polis som använde tårgas för att skingra folksamlingarna.  

– Trupper använde sig av tårgas för att skingra en samling demonstranter som började banka mot den lokala senatbyggnadens glasdörrar, säger Bart Graves, polisens talesperson i Arizona. Fler protester förväntas runt om i landet under de kommande dagarna.

Se demonstranterna berätta om varför de protesterar mot beslutet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.