Foto: TT

En polis skjuten till döds i centrala Paris

Uppdaterad
Publicerad

En polis sköts till döds och två skadades på den stora paradgatan Champs-Élysées i centrala Paris under torsdagskvällen. Händelsen utreds som ett terrorbrott och terrororganisationen IS uppges ha tagit på sig dådet.

Gärningsmannen sköts ihjäl av polis på brottsplatsen men ytterligare en misstänkt har överlämnat sig till polisen tre av anhöriga till den döde skytten har frihetsberövats

Enligt vittnesuppgifter var det strax före klockan 21 på torsdagen som en man ska ha klivit ut ur en bil och öppnat eld mot en polis på den stora paradgatan Champs-Élysées i centrala Paris. Han ska sedan ha sprungit vidare längs med en trottoar medan han sköt mot andra poliser, skriver Le Monde.

– Ett automatvapen användes mot polisen, ett krigsvapen, säger inrikesdepartementets talesperson Pierre-Henry Brandet, enligt Reuters.

Dödsskjutning i centrala Paris

En polis sköts till döds med automatvapen och två skottskadades allvarligt, men deras liv uppgavs under fredagen inte vara i fara. Även gärningsmannen dödades, efter att han sköts av polis, enligt det franska inrikesdepartementet.

Enligt åklagare François Molins blev också en förbipasserande turist mycket lätt skadad. Det är oklart vilken nationalitet hon har.

LÄS MER: SVT:s korrespondent på plats – bara meter från dådet

Har sagt sig vilja döda poliser

Gärningsmannen som dödades ska vara identifierad som en 39-årig fransk medborgare, en man hemmahörande i en av Paris östra förorter, uppger poliskällor för nyhetsbyrån AP.

Uppgifter i franska medier gör gällande att 39-åringen sedan tidigare varit känd av polis och säkerhetstjänst, och terrorstämplad av dessa. Enligt France Info ska mannen ha gripits senast i februari efter att ha uppgett sig vara på jakt efter vapen ”för att döda poliser”.

Tidigare dömd för mordförsök

39-åringens bostad ska ha genomsökts under natten, bland annat för att helt säkerhetsställa mannens identitet. Bilen som användes i samband med dådet är registrerad på mannen

Tre personer ur den misstänkte gärningsmannens umgänge har förhörts och gripits av polis, enligt en poliskälla till AFP på fredagsmorgonen.

Mannen dömdes också 2003 till 20 års fängelse för ett mordförsök på tre personer, varav två poliser, i samband med att en polisjakt efter en stulen bil eskalerat under 2001, uppger le Parisien. Straffet förkortades 2005 med fem år.

Enligt polisen kommer hans namn inte att publiceras förrän utredarna fastställt om han hade någon medhjälpare.

LÄS MER: Franska medier ifrågasätter sin egen namnpublicering av terrorister

Ytterligare en eftersökt

Tidigare förekom uppgifter om två gärningsmän i samband med attacken, men enligt åklagaren ska mannen enligt alla tecken hittills ha agerat ensam. En utredning pågår dock för att undersöka om ytterligare gärningsmän kan vara inblandade på annat sätt. Räder har pågått under natten.

En person som belgiska säkerhetstjänsten tipsat fransk polis om, som misstänkt för inblandning i dådet, har överlämnat sig själv till polis i Antwerpen, enligt nyhetsbyrån Belga.

Franska myndigheter har ännu inte velat förtydliga huruvida mannen är misstänkt för att vara direkt delaktig i skjutningen på Champs-Élysee, eller om det finns en annan koppling till händelsen.

”Terroristdåd”

Händelsen utreds som ett terrorbrott, uppger den franska åklagarmyndigheten, och president François Hollande säger att han är övertygad att attacken är ”terrorist-relaterad”. Enligt IS propagandaorgan Amaq tog terrororganisationen under kvällen på sig dådet, skriver Reuters.

Fransk polis uppmanade människor att undvika Champs-Élysées efter händelsen. Champs-Élysées är en av Paris allra största trafik- och shoppinggator, och ett vanligt mål för turister. Paradgatan förbinder landmärkena Triumfbågen och Place de la Concorde.

Hände under sista tv-utfrågningen inför valet

Samtidigt som skottlossningen hölls den allra sista tv-utfrågningen av presidentkandidaterna inför valet på söndag. De franska presidentkandidaterna uttryckte att de känner med polisstyrkan.

Flera av de främsta presidentkandidaterna har valt att ställa in sina planerade kampanjevent under fredagen som en följd av dådet.

Fredagen är den allra sista dagen i den officiella franska presidentvalskampanjen, inför valet på söndag. Efter midnatt mot lördag är det inte längre tillåtet för kandidaterna att bedriva kampanjarbete, och medier får inte publicera vara sig opinionsundersökningar eller uttalanden från kandidaterna, förrän efter att vallokalerna stängt kl 20 på söndag.

”Gör allt för att garantera säkerhet”

Landets premiärminister har sagt att regeringen och ordningsmakten gör allt för att garantera säkerheten kring söndagens val, och allt kommer att fortgå som planerat.

I tisdags greps två män i Marseille misstänkta för att ha planerat ett terrordåd inför valet. Terrorrörelsen IS flagga, tre kilo sprängmedel och ett automatvapen och två enhandsvapen hittades vid husrannsakningar i samband med gripandet.

LÄS MER: Terror i fokus i franska valspurten

Fakta: Terrordåd i Frankrike

En rad terrordåd har drabbat Frankrike de senaste åren. Bland annat dödades tolv personer i januari 2015, i samband med en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Samma månad dog fem personer i när en beväpnad man tog flera personer gisslan i en judisk butik. Förövarna hade svurit trohet mot IS och al-Qaida.

I november samma år gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor dödades i de samordnade attackerna – den dödligaste i sitt slag i fransk historia.

I juli 2016 dödades 84 personer av en man som med en lastbil plöjde genom det stora antal människor som samlats för att fira nationaldagen i Nice. IS har tagit på sig dådet.

Fortfarande råder undantagstillstånd i Frankrike, vilket bland annat ger polisen utökade möjligheter att söka och gripa personer. Detta förlängdes senast i december till att gälla över parlaments- och presidentvalen i vår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i centrala Paris

Mer i ämnet