Polisinspektör Per Thomas Omholt gav på onsdagen en uppdatering om läget i utredningen, som nu går in i en ny fas. Foto: NTB

Polisen: 37-åringen köpte vapnen på nätet

Publicerad

I god tid före dådet i Kongsberg ska den misstänkte 37-åringen ha köpt pilbåge och två stickvapen på nätet. Det är polisens teori drygt två veckor efter dådet.

15 dagar har nu gått sedan dådet i Kongsberg i Norge. En 37-årig man sitter fortsatt häktad misstänkt för att ha dödat fem personer och skadat tre. 

Gärningsmannen ska ha använt pil och båge för att skada och två olika stickvapen för att döda personer med. Polisens meddelar på en presskonferens på onsdagen att den starkaste hypotesen är att 37-åringen köpte vapnen på nätet - i god tid före dådet den 13 oktober.  

Polisen vill i nuläget inte ge fler detaljer om vapnen och hur långt i förväg de ska ha köpts.

Totalt 24 målsägande

Fyra kvinnor och en man, alla mellan 50 och 80 år, dödades i dådet. Tre har skadats, varav en civilpolis. Det finns ytterligare 16 målsägande i utredningen, meddelade polisen på presskonferensen. 

– De 16 personerna har blivit inblandade på olika sätt, till exempel siktade på med pilbågen, säger polisinspektör Per Thomas Omholt. 

– Vi har skaffat oss en väldigt god översikt över händelseförloppet och anser att vi har en god bild av vad det är som har hänt, säger Per Thomas Omholt och förklarar att polisen av utredningsskäl är sparsam med att gå ut med uppgifter.

Ny fas i utredningen efter hundratals förhör

Polisen har hört 260 personer såhär långt i utredningen. 37-åringen har hittills förhörts vid fem tillfällen. Förhören har handlat om händelseförloppet, hans motiv, förberedelserna och hans historik. 

Enligt polisen har utredningen nu övergått från insamlande av material och bevis till en mer analyserande fas. Man vill också ta reda på mer om 37-åringens bakgrund och vad han gjorde innan dådet.  

Polisen vill inte säga mer om mannens psykiska hälsa än att man har bedömt att han kan förhöras. När det gäller teorin att han ska ha radikaliserats och konverterat till islam så har den inte stärkts, men det är något man fortsatt undersöker, enligt polisen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.