Kyoto animation som under torsdagen utsattes för en attack. Foto: AP/TT

Polisen: Folk svimmade av röken innan de hann ut

Uppdaterad
Publicerad

Röken spred sig så pass fort i den japanska animestudion att majoriteten av offren, som försökte ta sig ut genom en takdörr, svimmade av röken innan de hann ut, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Attacken i Kyoto ägde rum i torsdags förra veckan i filmstudion Kyoto Animations. Enligt ögonvittnen ska en man ha skrikit ”Dö!” samtidigt som han hällde bensin längst med ingången till studion och tände på därefter. Drygt 70 personer ska ha befunnit sig i byggnaden vid tillfället, och 34 av dessa har bekräftats döda.

19 av personerna som miste livet hittades staplade på varandra i en trappa mellan tredje våningen och en dörr upp till taket. Enligt tidiga rapporter, så gick inte dörren att öppna från insidan – men polisen avfärdade uppgifterna under måndagen. Polisen menar att dörren gick att öppna, men att personerna miste medvetandet av den gifta röken innan de hann ut, rapporterar Japans statliga television, NHK.

Obduktionsrapporter visar

Under måndagen offentliggjordes 26 av 34 av offrens obduktionsrapporter. Av dessa kan man utläsa att 20 brändes till döds, tre dog följd av kolmonoxidförgiftning, två kvävdes ihjäl och en persons dödsorsak har inte kunnat fastställas.

Enligt experter så kan en spiraltrappa ha fungerat som en skorsten och lett röken vidare från våning till våning mycket snabbt.

”Jag hörde röster som bråkade, sen inom 15 sekunder vällde svart rök upp från trappen”, säger en överlevare, enligt NHK.

Studion uttrycker sin sorg

Under söndagen gick Kyoto Animations ut med ett öppet brev och uttryckte sin sorg.

”Alla som dog var talangfulla och värdefulla kollegor. Både för oss och för animeindustrin som helhet, är det en stor förlust”, står det.

Sent på söndagen utfärdade polisen en häktningsorder för mannen som man misstänker ligga bakom attacken. Han ligger just nu inlagd på sjukhus för sina allvarliga brännskador, men polisen planerar att gripna honom när han återhämtat sig, enligt Reuters.

Kyoto animation, även känd som Kyoani, grundades 1981 och har främst profilerat sig för sina serietidningar, filmer och tv-serier om tonårstjejer. Till de mest populära hör Lucky star, K-On! och Haruhi Suzumiya.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer