Köpenhamnspolisen under insatsen i Christiania. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Polisen genomför räd i Christiania

Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamnspolisen genomförde under fredagseftermiddagen en större razzia mot droghandeln i stadsdelen Christiania i den danska huvudstaden.

Flygfotobilder från danska TV2 visar många poliser i rörelse i området. Operationen drog igång vid lunchtid på fredagen och 14-tiden hade 17 personer gripits och omkring 30 haschbodar rivits. Tillslaget ska ha gått förhållandevis lugnt till, enligt DR.

Tanken är att aktionen ska bidra till att stävja den organiserade brottsligheten och få stopp på den öppna handeln med hasch, skriver polisen i ett pressmeddelande som gick ut i samband med tillslaget.

Den så kallade Pusher Street – den gågata i Christiania där merparten av cannabisförsäljningen sker – har under många år varit ett centrum för stadens cannabisförsäljning.

Del av större insats

Tillslaget utgår som en del i en större insats som går under namnet ”Operation norrsken”. 76 personer har redan åtalats i de rättsliga efterspelen, uppger Jyllands-posten.

Sedan 2012 har en särskild grupp inom den danska polisen – Task Force Pusherstreet – arbetat med att bekämpa den olagliga cannabisförsäljningen på Pusher Street vars intänker köpenhamnspolisens vice polischef Poul Kjeldsen uppskattar till en miljard kronor årligen, uppger Jyllans-posten.

Stundtals våldsamma drabbningar

Polisens specialenhet har lyckats reducera handeln med 30 procent. I detta ingår också att polisen sedan hösten 2012 beslagtagit kontanter motsvarande 31 miljoner kronor och cannabis motsvarande ett värde av 255 miljoner kronor.Räderna har stundtals resulterat i våldsamma sammandrabbningar mellan polis och kriminella, enligt Jyllands-posten.

– Det finns vissa brottslingar som har en mycket stor marknad de skyddar. De kommer att göra allt för att hålla det på det sättet, säger Poul Kjeldsen till DR.

Langare pressade

Dagens aktion äger rum i en tid då de kriminella gängen som styr handeln är mycket pressade. Det innebär att christianiterna har möjligthet att göra gatan till en tryggare plats, menar polisen.

Åtgärden kommer några månader efter att Dansk Folkeparti och Socialdemokraterna krävt en stor polisinsats som en gång för alla att sätter stopp för den olagliga verksamheten i Christiania.

Samtidigt blåser reformvindar inom dansk politik vad gäller synen på cannabis. Folketinget har med samlad majoritet nyligen lanserat ett förslag där cannabisanvändning ska göras laglig i medicinskt syfte på prov.

Christiania uppstod den 26 september 1971 när en mindre grupp husockupanter tog sig in på ett gammalt kasernområde i östra Köpenhamn.

Året därpå godkände myndigheterna ockupationen som ett ”tillfälligt socialt experiment”.

1989 erkändes ett slags tidsbegränsad kollektiv bruksrätt i området, men avtalet sades upp till den 1 januari 2006. Förhandlingar om områdets framtid har pågått stötvis sedan dess.

Högsta domstolen slog i februari 2012 fast att staten äger och har oinskränkt makt över området.

Avtal med staten om att Fonden Fristaden Christiania köper delar av området slöts 2011.

Under senare år har området fått en uppsträckning med utskyltade gatunamn. ”Alternativa Christiania” marknadsförs av Visit Copenhagen som den andra mest intressanta sevärdheten i den danska huvudstaden efter Den lilla sjöjungfrun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Köpenhamnspolisen under insatsen i Christiania. Foto: TT
Foto: TT
Entré till Christiania i Köpenhamn. Arkivbild Foto: TT