Polisen hittade 500 patroner på inspelningsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Samma kula som dödade fotografen vid inspelningen av filmen Rust träffade regissören i axeln. Kulan är nu ett viktigt bevismaterial. Polisen utreder samtidigt om det fanns ytterligare skarp ammunition på inspelningsplatsen.

Snart en vecka har gått sedan dödsskjutningen under inspelningen av filmen Rust i New Mexico i USA, då filmens fotograf sköts till döds och regissören skottskadades.

Sheriffen i Santa Fe, Adan Mendoza, berättade på en presskonferens på onsdagen att totalt 500 patroner, både lösa skott och vad man misstänker är skarpa skott, hittades nära inspelningsplatsen. Tester ska nu göras för att avgöra vad det handlar om för typ av ammunition.

Mendoza ville inte gå in på hur patronerna har hamnat på inspelningsplatsen, men meddelade att man har säkrat en kula som tros ha avfyrats från den pistol, en Coltrevolver, som användes av skådespelaren Alec Baldwin. Kulan träffade enligt polisen filmens regissör i axeln. Regissören fick vård för skadorna på sjukhus, men kunde kort senare lämna sjukhuset.

Fler hanterade vapnet

Regissören stod under skjutscenen intill filmfotografen, som dödades av samma kula som träffade regissören. Kulan är därför viktigt bevismaterial, meddelar polisen.

Innan Alec Baldwin sköt ska enligt polisen två andra personer ha hanterat vapnet. 

– Alla tre har varit samarbetsvilliga i utredningen och har lämnat uttalanden, sade Adan Mendoza på pressträffen. 

Han sade att det ännu är för tidigt att säga om några personer kommer att åtalas.

Baldwin gör egen utredning

Producentteamet bakom filmen Rust, där Baldwin ingår, har samtidigt anlitat en advokatfirma för att göra en oberoende utredning av dödsskjutningen, rapporterar TT.

I ett brev som skickats till skådespelare och övriga filmarbetare skriver producenterna att juristfirman Jenner & Block ”kommer att ha full frihet ifråga om vem de ska intervjua och eventuella slutsatser som de sedan drar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.