Helikopter landar innan den ska ut och leta efter de fyra skidåkarna som saknas på Blåbärsfjället. Foto: Marianne Løvland/TT

Polisen i Troms: ”Jobbar mot klockan”

Publicerad

Den grupp på fyra personer som försvann förra veckan i norska Troms befaras ha omkommit. Men om man ska hinna hitta deras kroppar är det ont om tid då batterierna i deras sändare befaras ta slut inom kort
– Vi jobbar ju lite mot klockan kan man säga, säger Morten Pettersen, stabchef vid polisen i Troms.

Gruppen med en svensk kvinna och tre finländska män sågs senast förra veckan då de var på väg mot Blåbärsfjället i Tamokdalen. En större lavin utlöstes i samma område och enligt polisen antas gruppen ha dragits med i lavinen.

Signaler från två av skidåkarnas lavinsändare fångades upp av en helikopter under fredagen och resterande två under onsdagen. Det innebär att alla fyra personers sändare lokaliserats.

Svåra väderförhållanden

– Vi gjorde ett nytt försökt att hitta gruppen igår och fick upp signaler från de sista två sändarna. Men väderförhållanden hindrade oss från att komma upp i området och vi var därför tvungna att avbryta sökandet, säger Morten Pettersen.

En svensk man som tillhörde sällskapet anmälde dem försvunna på onsdagen men räddningsinsatsen har försvårats av regn och dålig sikt, samt av den stora faran för laviner. Både fredagens och söndagens sökinsatser tvingades därför att avbrytas.

– Grunden till att det är så svårt att hitta gruppen beror på att vi inte kommer upp i området med den önskade helikopteraktivitet som vi hoppades på att vi skulle göra. Det är så pass farligt att ta dit människor som kan hjälpa till att det inte är försvarligt, säger Pettersen.

Befaras döda

Gruppen har nu varit borta i över en vecka och även polisen befarar att personerna är omkomna, så är det en kamp mot klockan om man överhuvudtaget vill hitta deras kroppar.

– En fullt uppladdad lavinsändare kan normalt leva uppemot 200-300 timmar, lite beroende på temperatur. Och vi vet att sändarna använts på minst två turer innan den sista turen. Så vi jobbar ju lite mot klockan kan man säga, då sändarnas batterier kan ta slut, säger Morten Pettersen, stabschef vid polisen i Troms.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FÖRSVUNNA SKIDÅKARE I NORGE

Mer i ämnet