Nick Hanna, federal åklagare i Kalifornien, under presskonferens där han informerade om den misstänkte terroristen under måndagen. Foto: Frederic J Brown

Polisen: Krigsveteran planerade bomba nazistmöte i Los Angeles

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-årige tidigare soldaten planerade att slå till i söndags. Då skulle han bomba ett nazistmöte i Los Angeles – och sedan fortsätta attackera flera andra platser i staden. Men han greps i sista stund, enligt polisen.

– Det är en skrämmande terrorplan som har utvecklats under de senaste två månaderna, säger Nick Hanna, federal åklagare i Kalifornien, enligt AP.

Den misstänkta mannen har tjänstgjort som amerikansk soldat i Afghanistan. Efter att han återvänt till USA ska han ha velat gå med i IS. Samtidigt planerade han ett genomföra terrordåd på flera platser i Los Angeles, enligt polisen.

Skulle bomba nazister

Sedan i mars i år ska han ha förberett sig för att genomföra dådet. Han ska ha övervägt att attackera både synagogor, kyrkor, polisstationer och militäranläggningar. Till sist ska han ha bestämt sig för att slå till mot ett nazistmöte som skulle hållas i staden i söndags, avslöjade polisen under en presskonferens på måndagen.

Enligt polisen planerade mannen att bygga en spikbomb som skulle explodera under mötet – som en hämnd för moskéattackerna i Nya Zealand. Om han själv överlevde attacken skulle han sedan genomföra flera attacker. I ett diskussionsforum ska mannen ha skrivit om attacken i Las Vegas, där 58 människor sköts ihjäl under en konsert 2017, och sagt att han ville att landet skulle tvingas uppleva något liknande igen.

Lurades av polisen

Polisen kom mannen på spåren redan tidigt. De ska ha följt honom under två månaders tid. När mannen skulle bygga sin spikbomb tog han hjälp av en person som han trodde var likasinnad – men som i själva verket var en polis som arbetade under täckmantel.

– Vi har lyckats identifiera en man som hade upptagits av hat och var beredd att begå massmord. Vi lyckades stoppa honom innan han utförde attacken, säger Nick Hanna, federal åklagare i Kalifornien, enligt AP.

Mannen greps i fredags efter att han inspekterat den plats där nazistmötet var planerat att hållas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.