Under måndagen höll norsk polis pressträff med anledning av händelserna i Kongsberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Polisen: Alla dödades med stickvapen

Uppdaterad
Publicerad

Polisens kartläggning av den 37-årige mannens väg under mordkvällen i Kongsberg klarnar. Enligt polisen står det nu klart att samtliga dödades med ett stickvapen.

– Vad utredningen hittills visar har pil och båge använts för att skada och stickvapen för att döda, säger polisinspektör Per Thomas Omholt.

Fyra kvinnor och en man dödades när en pilbågsbeväpnad man attackerade ett flertal personer i Kongsberg i Norge i onsdags kväll.

Nu framkommer nya detaljer från mordkvällen.

Det stod tidigt klart att den 37-årige man som sitter häktad för attackerna började skjuta med pil och båge inne på en Coop-butik i staden, där bland annat en polisman som inte var i tjänst träffades.

Efter att ha lämnat butiken ska han ha fortsatt skjuta pilar ute på gatan, men efter en stund ha lagt ifrån sig pilarna och bågen. I stället ska han gått vidare och dödat de fem personerna med vad polisen beskriver som ett stickvapen.

– Han dödar fem personer med stickvapen, både på privata adresser och i offentliga rum, säger polisinspektör Per Thomas Omholt på en presskonferens på måndagen.

– Vad utredningen hittills visar har pil och båge använts för att skada och stickvapen för att döda, säger han.

Sjukdom fortsatt starkaste hypotesen

Polisen uppger att motivet till händelsen fortsatt bedöms vara psykisk sjukdom. Och att offren har valts ut slumpmässigt.

– När det gäller motiv är sjukdom den fortsatt starkaste hypotesen. Och vad gäller konvertering till islam vet vi att han har sagt det offentligt men inte följt det praktiskt, säger Per Thomas Omholt.

Polisen har förthört ett 60-tal vittnen. I övrigt är man fortsatt återhållsam med detaljer kring utredning, detta för att inte påverka eventuella yterligare vittnesmål.

Enligt polisen ska mannen, som har medgett handlingarna men inte straffansvar, i ett tidigt skede ha gett sin beskrivning av händelseförloppet, något man menar stämmer överens med övriga vittnesmål.

Den mordmisstänkte 37-åringen häktades på fredagen i fyra veckor, varav de första 14 dagarna med total isolering. Han beläggs även med fullständiga restriktioner och får inte ta emot besök eller ta del av media.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.