De fem döda i pilbågsattacken i Kongsberg är identifierade och deras anhöriga är underrättade. Foto: Privat

Polisen om pilbågsdådets offer: Slumpmässigt utvalda

Uppdaterad
Publicerad

Allt tyder på att de fem personer som dödades i norska Kongsberg i onsdags var slumpmässigt utvalda, enligt polisen. Alla offer är nu identifierade och deras namn har offentliggjorts.

– De är i sorg och har det tungt och svårt, säger advokaten Astrid Røkeberg som företräder offrens familjer till NTB.

Namnen på de avlidna är Andrea Méyer, 52 år, Hanne Merethe Englund, 56 år, Liv Berit Borge, 75 år, Gunnar Erling Sauve, 75 år och Gun Marith Madsen, 78 år.

Alla fem var grannar. De bodde på Hyttegatan i Kongsberg där flera av morden ska ha ägt rum.

Hade konsten gemensamt

Liv Berit Borge och Gunnar Erling Sauve var ett par och bodde tillsammans. Gunnar hade en lång karriär som domare, uppger NRK, och Liv var aktiv i konstnärsmiljöer.

Flera av offren hade konsten som gemensamt intresse. Gun Marith Madsen var konstnär och Hanne Merethe Englund var keramiker och hade ett galleri i Kongsberg.

Huvudhypotesen: Gärningsmannen är psykiskt sjuk

Enligt polisens utredning tyder allt på att offren blev slumpmässigt utvalda av den misstänkte gärningsmannen. Han tog sig in i flera bostäder under attacken.

Polisen vill ännu inte gå ut med hur personerna dödades utan hänvisar till den pågående förundersökningen. 

Huvudhypotesen är alltjämt att 37-åringen lider av en psykisk sjukdom, att dådet var planerat och att han agerade själv. Polisöverintendent Per Thomas Omholt beskriver gärningsmannen som en mycket ensam person med få sociala kontakter. 

Överger teorin om islam

Teorin om att 37-åringen har konverterat till islam och att det skulle kunna ha något att göra med dådets motiv har försvagats.  

– Hypotesen om att han har konverterat till islam har vi lämnat därhän, säger Per Thomas Omholt på lördagens presskonferens.

Den misstänkte går för närvarande inte att förhöra, enligt polisen. Mannen har förhörts tre gånger och befinner sig på en rättspsykiatrisk enhet. Fler än 50 förhör har hittills hållits med bland annat vittnen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.