Polis sköt ihjäl över 30 arbetare

Uppdaterad
Publicerad

Över 30 gruvarbetare dödades när polis öppnade eld vid en platinagruva nordväst om Johannesburg på torsdagen.

Tungt beväpnad polis patrullerar utanför Lonmingruvan, dagen efter vad som beskrivs som en av de blodigaste polisinsatserna sedan slutet på apartheidsystemet 1994, skriver Reuters. Polis öppnade eld med automatvapen när 3 000 gruvarbetare ignorerade order om att skingras.

President Jacob Zuma sade att han var ”chockad och förfärad” över polisens aktion, som kom efter en vecka av oroligheter och strejk i gruvan. Polisministern Nathi Mthethwa försvarade säkerhetsstyrkorna och sade att de öppnat eld först efter det att gruvarbetarna skjutit mot dem.

Gruvprotester i Sydafrika

En stor skara sydafrikanska poliser öppnade eld mot tusentals strejkande gruvarbetare i platinagruvan Lonmin nordväst om Johannesburg. Skottlossningen inleddes sedan gruvarbetare, många utrustade med machetes och pålar, överträtt polisens avspärrningar och börjat marschera mot gruvan.

Gruvarbetarna i Marikana gick ut i en av myndigheterna osanktionerad strejk efter krav på omfattande löneförhöjningar.

Till en början använde polisen en vattenkanon och tårgasgranater, men när gruvarbetarna inte skingrades ockh kastade bensinbomber öppnade poliserna eld.

Ett blodbad

Resultatet blev ett blodbad. Efter tre minuters skottlossning och kaos hade flera av gruvarbetarna dödats. Otäcka tv-bilder visar högar av ihjälskjutna demonstranter.

Över 30 personer dödades enligt lokala myndigheter och polis.

-Många människor har skadats och antalet fortsätter att stiga, sade polisministern Nathi Mtetwa i en radiointervju på fredagen.

”Attackerade varandra”

-Det som hände i Lonmin i dag är olyckligt och borde inte ha hänt i en demokrati där rätten att protestera är varje medborgares konstitutionella rättighet, säger en polistalesman, men hänvisar till att gruvarbetarna var utrustade med machetes och påkar och attackerade varandra.

I en vecka har rivaliserande fraktioner inom ett fackförbund stridit vilket skördat flera dödsoffer, däribland två poliser. Men inga strider ska ha förekommit före det att de omkring 3.000 poliserna på torsdagen konfronterade gruvarbetarna.

Omkring 80 procent av världens kända platinareserver återfinns i Sydafrika. Stigande elpriser, arbetskostnader och sjunkande priser på platina har gjort att flera gruvor i landet fått kämpa för att överleva. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvprotester i Sydafrika

Mer i ämnet