Foto: EBU

Polisjakt på militär som hotar belgisk virusforskare

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen flyttades virusforskaren Marcus van Ranst och hans familj från sitt hem till ett skyddat boende. Van Ranst är det belgiska Flanderns motsvarighet till Anders Tegnell, den som de flamländska medierna vänder sig till i frågor som berör covidpandemin och som gång efter annan påpekat allvaret i samband med virusets spridning i det tätbefolkade Belgien.

Orsaken till säkerhetsåtgärderna är fyndet i en övergiven bil i belgiska Flandern. I bilen tillhörande en militär, känd för sina högerextrema åsikter fanns ett slags avskedsbrev där militären berättade att han inte längre kunde med att ”leva i ett samhälle där politiker och virusforskare tagit ifrån oss allt”. I brevet uppger militären att han anslutit sig till ”motståndsrörelsen” och inte tänker ge sig ”utan strid”.   

Klappjakt på misstänkt terrorist 

Sedan i går har polishelikoptrar och tiotals beväpnade poliser, bland annat från de federala flamländska säkerhetstyrkorna, fortsatt att kamma igenom ett naturområde i anslutning till den plats där den övergivna bilen hittades, inte långt från den försvunne militärens hem i flamländska Limburg.  

Coronapandemin

Åklagarämbetet i Flandern hävdar att den eftersökte militären utgör ett ”akut hot mot vitala samhällsintressen” och utpekas som en potentiell terrorist.  

Militären hade några dagar tidigare fått ut ett antal vapen under förevändning av en vapenövning som han skulle ordna i dag. Mannen förfogade därmed över flera automatvapen, minst ett granatgevär och en skottsäker väst. Flera av dessa vapen återfanns i den övergivna bilen.  

”Farlig högerextremist” 

Den eftersökte är känd för sina högerextrema åsikter, med udden riktad mot islam och moskébyggande och sedan tidigare klassad som ”potentiellt farlig” av de federala myndigheterna. Han uppges flera gånger ha uttryckt hot mot virusforskaren Marcus van Ranst som fått ta emot mycket hat på sociala medier. Militären som har korprals grad, har tjänstgjort i Afghanistan vid återkommande tillfällen och framträder på sociala medier som en anhängare av boxning och kampsport. 

Hur han lyckats få ut den tunga arsenal som han förfogat över är en av de frågor som i dag ställs i Belgien. Belgisk säkerhetspolis har tidigare uppmärksammat terrorhot från högerextremister. Ett 30-tal militärer sägs övervakas för sådana kopplingar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet