Polisrazzior mot extremister i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

För att förhindra ett befarat ”stort våldsdåd” genomför polis just nu stora razzior i flera förbundsländer i Tyskland, rapporterar medier i landet.

En åklagarmyndighet i Berlin beskriver arbetet som riktat mot ”förberedelser för ett stort våldsdåd som innebär hot mot rikets säkerhet”. De misstänkta uppges tillhöra islamistiska miljöer med ursprung i Tjetjenien.

Talespersoner för myndigheterna förklarar dock att det inte handlat om något omedelbart hot om terrordåd.

Ett antal personer gripna

Räderna äger rum på ett tiotal orter i Berlin, Brandenburg, Nordrhein-Westfalen och Thüringen. Polisen är tystlåten, men ett antal personer ska ha gripits i bland annat Ludwigsfelde och Berlin.

Enligt medieuppgifter har också bland annat stickvapen och datalagringsenheter tagits i beslag på de genomsökta adresserna.

Tysk polis är numera på helspänn mot terrorism, efter flera blodiga attacker på senare år. I det dödligaste dådet krävdes tolv liv när en man från Tunisien körde en kapad lastbil genom en julmarknad i Berlin 2016. Gärningsmannen sköts senare ihjäl i Italien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.