Mer än 450 personer, inklusive 30 poliser, skadades under protesterna. Foto: AP/TT

Polisvåld i Rumänien utreds

Uppdaterad
Publicerad

Den militära åklagaren i Rumänien ska utreda anklagelserna om övervåld från poliser i samband med helgens demonstrationer i huvudstaden Bukarest.

Omkring 80 000 personer demonstrerade mot korruption och uppmanade regeringen att avgå. Polisen använde vattenkanoner, tårgas, pepparsprej och batonger.

Mer än 450 personer, inklusive 30 poliser, skadades. Agerandet har kritiserats, bland annat av Sebastian Kurz, förbundskansler för Österrike som är EU:s ordförandeland.

Omfattande protester mot korruption har pågått i över ett och ett halvt år i Rumänien men det är sällan som det blivit så här våldsamt.

– Hittills har vi tagit emot 30 anmälningar, och mina kollegor håller på att förhöra personer som skadades i protesterna, säger förste militära åklagare Ionel Corbu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.