Foto: Rhein-Zeitung

Polisvåldsskandal skakar Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

En video där en man misshandlas av poliser väcker starka reaktioner i Tyskland. En debatt om övervåld har nu brutit ut i landet.

Videosekvensen, som publicerades av tidningen Rhein-Zeitung, visar ett polisingripande i staden Westerburg i västra Tyskland.

I videon står fyra polisen runt en gripen man som sitter på en väg med händerna i handklovar bakom ryggen. Plötsligt börjar två av poliserna slå och sparka den gripne mannen.

Videon har väckt stor uppståndelse i landet. På torsdagskvällen uttalade sig delstatens inrikesminister Roger Lewentz:

– Jag blev mycket chockad av bilderna. Våldsamheter av den arten från eller mot poliser är inte acceptabla, sa inrikesministern.

Poliserna är nu avstängda från tjänsten. De två poliser som slog och sparkade mannen misstänks för vållande av kroppsskada, medan de övriga två utreds för tjänstefel.

Ännu är inte känt vad som orsakade polisernas våldsamma reaktion. Enligt uppgifter till Rhein-Zeitung ska mannen ha sjukdomen Hepatit C. Han ska, enligt tidningen, tidigare ha hotat med att smitta människor med sjukdomen genom att spotta på dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.