Foto: TT

Politiker i Barcelona: Airbnb är cancer

Uppdaterad
Publicerad

Internetbaserade uthyrningstjänster som Airbnb och Uber får debatten i flera länder att rasa. Hotellägare i Rom menar att hela kvarter i princip dött ut och i Barcelona jämförde en politiker nyligen Airbnb med cancer.

Spanien

I Barcelona är internetbaserade uthyrare av lägenheter till turister ett hett ämne. Företrädare för stadsfullmäktige kallade nyligen Airbnb för en ”cancer” och har i flera fall utdömt böter till de som hyrt ut bostäder. Boende i Barcelonas centrum har också demonstrerat och uppvaktat myndigheterna för att begränsa uthyrningen. De stora mängderna turister stör nattsömnen och har fått vanlig service att ge vika för souvenirbutiker och internetkaféer.

Friktion

Italien

I Italien har antalet uthyrare av rum och lägenheter via uthyrningsplattformer som Airbnb ökat kraftigt de senaste åren. Hotellägare har protesterat och menar att det rör sig om en svart ekonomi. Även fastighetsmäklarnas riksorganisation har protesterat och menar att hela fastighetsmarknaden förändras eftersom många avstår från att sälja och hyr ut till turister i stället.

Tyskland

Politiker i Berlin menar att den ökade privatuthyrningen lett till dyrare hyror och minskat utbud på bostadsmarknaden. Därför får turister inte längre hyra hela hus och lägenheter via Airbnb eller liknande tjänster. Den som bryter mot reglerna kan få böter på upp till 100.000 euro. Det är dock fortfarande tillåtet att hyra ut en del av en lägenhet eller ett hus.

Sverige

Nyligen meddelade Uber att man lägger ner Uber pop, alltså den delen där vanliga personer, utan taxilicens, arbetar som förare och transporterar kunder. 

Domar, juridiska processer och en utredning från regeringen som ska förtydliga reglerna kring samåkning var några av de saker som fick företaget att lägga ned tjänsten. Men företaget menar också att Uber pop var ett pilotprojekt som nu har nått sitt syfte.

USA

I New York gick Ubers chaufförer i februari ut i strejk efter att företaget beslutat att sänka sin taxa. Uber hävdade att sänkningen skulle få fler att använda tjänsten men de protesterande taxichaufförerna hävdade att resorna nu blir för dyra för dem.

– Uber tar livet av oss. De kallar oss partners, men vi har ingen rösträtt. Vi är inte partners – vi är slavar åt dem, sade taxiföraren Paul Ryan till New York Post under protesten.

Nyligen gick Uber-chaufförer ihop och bildade en organisation som ska arbeta för bättre villkor och mer betalt. Att bilda ett traditionellt fackförbund har dock varit svårt för förarna eftersom Uber anser att de är entreprenörer, inte anställda.

Här kan du se alla avsnitt av Friktion!

Om Friktion

I SVT:s utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen 24 maj handlar Friktion om delningsekonomi. Tjänster som Uber och Airbnb lockar många, men väcker frågor. Är delningsekonomin en kassako för var och en – eller kapitalister i ny skepnad?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet