Polis och kriminaltekniker på plats vid kyrkan där knivattacken inträffade. Foto: Tolga Akmen/AFP/TT

Politikermordet i England utreds som terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

Knivmordet på den brittiske parlamentarikern David Amess utreds som ett terrorbrott. Det meddelar polisen i Londonområdet.

”Utredningen har avslöjat ett möjligt motiv kopplat till islamistisk extremism”, skriver polisen i ett uttalande på sin webbplats.

Fallet ska behandlas som ett terrorbrott, enligt beslut av landets nationella koordinator för kontraterrorism, Dean Haydon.

En 25-årig man greps strax efter dådet i närheten av kyrkan där Amess knivhöggs i går vid lunchtid. Han hålls i förvar av polisen i grevskapet Essex som ligger öster om London.

Adresser i London undersöks

Polisen tror att 25-åringen agerade ensam.

Två adresser i Londonområdet har under natten undersökts av polisen.

David Amess befann sig i Belfairs Methodist Church i Leigh-on-Sea för att träffa väljare när han blev knivhuggen. Han avled senare av sina skador.

Labours partiledare Keir Starmer, premiärminister Boris Johnson, talmannen Lindsay Hoyle och inrikesminister Priti Patel. Foto: Tolga Akmen/AFP/TT

Johnson hedrar Amess

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommenterade dådet på fredagskvällen.

– David var en man som trodde på sitt land och dess framtid, vi har förlorat en hedervärd person i allmänheten tjänst, en mycket älskad vän och kollega, sade Johnson.

Tillsammans med oppositionspartiet Labours ledare Keir Starmer och talmannen Lindsay Hoyle reste premiärministern på lördagen till Leigh-on-Sea i Essex för att hedra Amess.

Alla lade ner blommor utanför den kyrka där Amess knivhöggs till döds.

Parlamentsledamot i 38 år

Amess blev invald i parlamentet 1983 och tillhörde Konservativa partiet.

Han var troende katolik och engagerad abortmotståndare, men också starkt engagerad i djurskyddsfrågor och motståndare till rävjakten. Han tillhörde partiets brexitfalang.

David Amess var ledamot i det brittiska underhuset sedan 1983. Foto: Richard Townshend

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.