Poliser ingrep mot maskerade demonstranter i samband med att högerextrema demonstrerade i Köln. Foto: TT

Politisk extremism ökar i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Högerextremister, vänsterextrema och islamistiska extremister. Alla slags grupper på de politiska ytterkanterna har ökat sin aktivitet kraftigt, enligt det tyska författningsskyddet BFV:s årliga rapport.

– Extremistgrupper oavsett inriktning vinner terräng i Tyskland, säger inrikesminister Thomas de Maizière.

Enligt BFV har det skett en kraftig uppgång av rasistiska hatbrott, och våld från högerextrema ökade i fjol till 1.408 rapporterade fall från 990 ett år tidigare. Antalet mordbränder mot asylcenter ökade femfaldigt.

I rapporten sägs att sociala forum på nätet spelar en stor roll för radikalisering och spridning av hatpropaganda. Språket i agitationen på nätet bidrar till att avhumanisera minoriteter och leder även till brott utanför nätet.

Många islamister

Våldsbrott av vänsterextrema ökade från 995 rapporterade fall 2014 till 1.608 året efter. Många skedde under upploppen i mars i samband med demonstrationerna mot Europeiska centralbanken i Frankfurt.

Enligt rapporten finns kring 10.000 islamister i Tyskland, och BFV befarar att några jihadister och krigsbrottslingar har tagit sig in i Tyskland under fjolårets stora flyktingvåg då över en miljon migranter och asylsökande kom till landet. Självradikaliserade islamister och jihadister som återvänt från Syrien och Irak pekas också ut som hot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer