Nancy Pelosi blev historisk när hon som första kvinna 2007 fick det prestigefulla uppdraget som talman i representanthuset. Foto: Leah Millis/Reuters/TT

Politisk veteran ökar trycket mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

Den 78-åriga politiska veteranen Nancy Pelosi gör återigen comeback som talman i det mäktiga representanthuset. Hon leder Demokraterna som nu har majoriteten i USA:s underhus. Många av dem vill ge presidenten en hård match.

Nancy Pelosi blev historisk när hon som första kvinna 2007 fick det prestigefulla uppdraget som talman i representanthuset. Nu är hon tillbaka i ledningen för ett stärkt parti med majoritet i underhuset efter mellanårsvalet. Republikanerna har fortfarande kontroll över senaten.

Hon hade många motståndare på vägen tillbaka till toppen, inte minst i de egna leden. Där fanns tunga politiker som ansåg att hon skulle ställa sin plats till förfogande för yngre krafter.

Inflytelserik familj

Nancy Pelosi kommer från en inflytelserik politikerfamilj och har suttit i representanthuset för Kalifornien i över 30 år. Hon anses vara en skicklig taktiker som lyckats med den viktiga uppgiften att få ihop pengar för att kunna bedriva politiska kampanjer.

Motsättningarna i kongressen är stora, inte minst på grund av den blockerade budgeten som stängt ned en fjärdedel av statsapparaten. Migrationsfrågan och presidentens försök att finansiera en mur mot Mexiko har skapat stora spänningar.

Murbygget viktigt för Trump

President Trump kräver att 50 miljarder kronor i budgeten viks till murbygget mot Mexiko, trots att han inte har tillräckligt stöd för planerna i sitt eget parti. Men Trump har lovat sina väljare en mur och vill få den finansierad.

Demokraterna säger tvärt nej till att bevilja de 50 miljarderna. Partiet står enat mot ”presidentens omoraliska, ineffektiva och dyra mur”, lyder ett uttalande från Nancy Pelosis stab.

Demokraterna vill i stället anslå 11 miljarder kronor för att förbättra gränsbevakningen och vill stärka migranters rättigheter.

Vill utmana Trump

Bland de nyvalda demokraterna finns många unga och radikala politiker som ser fram emot att ge president Trump en hård match. Många förväntar sig nu att oppositionen tar initiativ till utredningar och tuffa utskottsförhör om president Trumps agerande.

Båda lägren har börjat positionera sig inför nästa val 2020.

Nancy Pelosi får nu uppgiften att manövrera sitt parti inför den storm som väntar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.