Robert Iwaszkiewicz är Sverigedemokraternas och Kristina Winbergs nya partner i EU-parlamentet. Foto: TT/SVT

Polsk extremkonservativ räddar SD:s partistöd

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partigrupp i EU-parlamentet räddas av att en mycket konservativ, polsk ledamot ansluter sig. Han tillhör ett polskt parti som vill avskaffa rösträtt för kvinnor och ledamoten ska ha sagt att han förstår att män ibland slår sin hustru.

För att det ska vara en officiell partigrupp i EU-parlamentet krävs ledamöter från minst sju länder. Sedan en lettisk ledamot förra veckan hoppade av och lämnade gruppen med bland annat svenska SD, brittiska Ukip och italienska Femstjärneröreslen fanns inte de nödvändiga ledamöterna från sju länder.

När den polske ledamoten Robert Iwaszkiewicz nu ansluter sig kan partigruppen återuppstå, och det ger gruppen tillbaka partistöd och inflytande i parlamentet. Enligt brittiska BBC:s beräkningar handlar det om flera miljoner euro i partistöd som står på spel.

Rätt ge kvinnor stryk

Robert Iwaszkiewicz tillhör partiet ”Polska kongressen för nya högern”. Partiledaren Janusz Korwin-Mikke vill införa dödsstraff, avskaffa rösträtten för kvinnor och har bötfällts för att ha använt nedlåtande ord för svarta i EU-parlamentets kammare.

Ledamoten Robert Iwaskzkiewicz är en 52-årig företagare. Enligt en polsk tidning har han sagt att män som slår sina hustrur ger ”många kvinnor en tankeställare som gör att de kommer ner på jorden”. Iwaszkiewiz själv nu att det var ett försök till skämt och att han är emot våld mot kvinnor.

Andra partier upprörda

Andra svenska partier är upprörda över SD:s val av samarbetspartner.

– Lägre än så här är det svårt att sänka sig, säger Cecilia Wikström (FP), och hennes centerpartistiske kollega håller med:

– Det här visar att SD är helt själlöst, det går i säng med vem som helst för att få ihop till sitt partistöd, säger Fredrik Federley (C).

SD litar på att andra kollat

När SVT besöker de två SD-ledamöterna Peter Lundgren och Kristina Winberg i deras kontorsrum i EU-parlamentet i Strasbourg är båda dock nöjda med sin nya partner.

– Det känns bra igen, nu är vi ”back in business”, säger Kristina Winberg.

Hon beskyller parlamentets talman, den tyske socialdemokraten Martin Schulz, för att sköta parlamentet som en ”bananrepublik”, och hon påstår att talmannen lockade den lettiska ledamoten att hoppa av deras partigrupp för att få ett ordförandeuppdrag.

Martin Schulz har förnekat detta.

”Underligt sagt”

Kristina Winberg säger att det är viktigt att deras partigrupp EFDD nu får tillbaka sin status som officiell partigrupp, med utskottsplatser, mer talartid och partistöd.

– Våra vänner i Ukip och italienarna har intervjuat den här mannen och de säger att han är ok, och då tror vi på det, för vill ha tillbaka partigruppen, säger Kristina Winberg.

Men är det inte konstigt för dig som kvinna att samarbeta med en ledamot från ett parti där partiledaren tycker att kvinnor ska vara utan rösträtt?

– Jo, det är underligt sagt. Men det är partiledaren som säger så, vi har nu tagit in en enskild ledamot och där litar vi på vad de andra i gruppen har kontrollerat, säger Kristina Winberg till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer