Kvinnor i Warszawa protesterar mot politikernas försök att ytterligare skärpa abortlagstiftningen i landet. Bilden är från i oktober. Foto: TT

Polskt nej till att lätta på abortlagar

Uppdaterad
Publicerad

Ett förslag om att lätta på landets strikta abortlagar har avslagits av parlamentet i Polen. I stället togs ett separat förslag om skärpta regler vidare för övervägande.

Enligt det nedröstade förslaget skulle abort bli lagligt fram till den tolfte graviditetsveckan av psykologiska eller sociala anledningar, och dessutom skulle dagen efter-piller bli lagliga utan läkares recept.

Konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) har makten i den lagstiftande församlingen, som efter en debatt i stället tog vidare ett annat förslag för övervägande. Det förslaget syftar till att förbjuda abort på foster med allvarliga missbildningar och kan enligt kritiker leda till ett totalt abortförbud.

Olagliga aborter

Den nuvarande lagstiftningen från 1993 förbjuder alla aborter utom i fall av våldtäkt eller incest, om graviditeten utgör en hälsorisk för mamman eller om fostret har allvarliga missbildningar.

Runt 1 000 lagliga aborter utförs varje år i landet som har 38 miljoner invånare, men kvinnoorganisationer uppskattar att 100 000 till 150 000 aborter årligen utförs olagligt eller utomlands.

Demonstranter

Ett hundratal demonstranter hade samlats utanför parlamentet under debatten.

– Jag funderar på allvar på att emigrera. Jag tycker verkligen om mitt land, men det politiska klimatet har ändrats så mycket att jag inte kan tänka mig att föda barn och uppfostra mina barn här, säger Kamila Radecjka utanför parlamentet.

Runt 15 aktivister som var för ett abortförbud projicerade bilder på aborterade foster på en stor skärm och spelade upp spädbarnsgråt från högtalare.

– Abort är att döda ett oskyldigt barn, säger Maciej Wiewiorka.

I oktober 2016 demonstrerade 100 000 kvinnor mot ett lagförslag som, om det gått igenom, hade totalförbjudit aborter utom i de fall där moderns död riskeras. Protesterna ledde till att lagförslaget röstades ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.