Pompeo ställer sig bakom Trump: Tror på ”smidig” övergång till fortsatt styre

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Mike Pompeo lovar att det kommer att bli en ”friktionsfri övergång” till en ny amerikansk politisk ledning.

Men Pompeo vidhåller att det är den sittande presidenten Donald Trump som kommer att förbli vid makten.

Det var vid en presskonferens på tisdagen som Pompeo fick frågan om han hade haft några kontakter med den tillträdande presidenten Joe Bidens team.

– Det kommer att bli en friktionsfri övergång till en andra Trump-regering, svarade den amerikanske utrikesministern.

– Omvärlden kan känna sig fullständigt trygg i att övergången som fastställer att utrikesdepartementet i dag fungerar också kommer att vara i funktion en minut efter klockan 12 den 20 januari, fortsatte Pompeo, i en referens till den tidpunkt då nästa mandatperiods president svärs in.

En stor del av omvärldens ledare, inte bara allierade till USA, har gratulerat Demokraten Joe Biden till segern i presidentvalet för en vecka sedan.

Men Donald Trump vägrar godta att han skulle ha förlorat kampen om presidentposten och har sedan förra veckans val flera gångar hävdat att det förekommit fusk och att han ”bestulits” på segern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet