Rökpelare från byn Ras al-Ain i norra Syrien under attacken. Foto: Pablo Martinez Monsivais/Stoyan Nenov/TT

Pompeo: Trump är beredd att attackera Turkiet om det behövs

Publicerad

Om det skulle behövas är USA:s president Donald Trump beredd att attackera Turkiet militärt. Det säger utrikesminister Mike Pompeo i en intervju med CNBC under måndagskvällen.

Donald Trump har fått kraftig kritik för beslutet att dra tillbaka de amerikanska styrkorna från norra Syrien. Det var efter det Turkiet kunde attackera kurderna – som i sin tur hade varit USA:s främsta allierade i kampen mot IS.

”Beredd att ta ett sådant beslut”

Presidenten har sedan dess betonat att han aldrig ville att Turkiet skulle attackera. Han har sagt att han är beredd att ”förstöra och utplåna” landets ekonomi om de skulle gå för långt under ockupationen – men det har aldrig tidigare varit tal om något militärt ingripande.

Inte förrän nu. Enligt utrikesminister Mike Pompeo finns det en beredskap även för det.

– Vi föredrar fred före krig, säger han i en intervju med CNBC.

Han fortsätter:

– Men om militära åtgärder behövs så ska du veta att president Trump är beredd att ta ett sådant beslut.

Möte med Putin

USA införde tidigare sanktioner mot Turkiet. Men de sanktionerna utlovades tas bort i samband med vapenvilan som infördes i torsdags.

Under tisdagen går vapenvilan ut. Vad som händer då är oklart. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan träffar Rysslands president Vladimir Putin under tisdagen. Det mötet tror bedömare kommer vara avgörande för hur konflikten utvecklas framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet