Slaget om Europaparlamentet har börjat. Foto: TT

Populisternas klubb är ute på medlemsjakt

Publicerad
Analys ·

Som en klubb för populistpartier. Så beskriver den nya rörelsen sig själv. Nu saknas bara medlemmarna, sen kan slaget om Europaparlamentet börja.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Steve Bannon blev en superstjärna på populisthimlen efter att, som kampanjchef, ha lett Donald Trump till seger i presidentvalet i USA.

Sedan han kort därefter fick sparken från Vita Huset har han turnerat i Europa för att sprida sina idéer för hur partier också på den här sidan Atlanten kan vinna val med samma budskap och metoder som Trump. Han uppmanar partierna här att omfamna stämplarna rasist och främlingsfientlig.

Bannons högra hand

Från en exklusiv villa i ett av Bryssels lugnare kvarter leds jobbet att ragga partier till klubben. Där bor och jobbar advokaten Mischaël Modrikamen, som blivit Steve Bannon högra hand i Europa. Han är partiledare för ett litet belgiskt parti ute på yttersta högerkanten och kallar sig manager för The Movement, rörelsen.

När jag hälsar på har de precis skrivit in de två första medlemmarna. Han visar en bild i telefonen från när han skakar hand med den leende partiledaren för italienska Lega, Matteo Salvini. Medlem nummer ett.

Ett trettiotal partier i Europa ska han kontakta för att erbjuda medlemskap. Rörelsen fiskar i tre av Europaparlamentets grupper som samlar en blandning av nationalistiska, EU-skeptiska och högerpopulistiska partier. Syftet är inte bara att maximera medlemmarnas mandat i valet i maj, utan också att skapa en så stor grupp som möjligt i parlamentet efter valet. Det är så man kan få mesta möjliga inflytande i Bryssel och Strasbourg.

Vill samla rörelsen

Även om en stor del av partierna kan samlas kring rörelsens fyra kärnfrågor (öka ländernas självbestämmande, stärka gränserna, stoppa invandring och bekämpa radikal islam) så talar mycket emot en riktigt bred populistklubb. För anledning till att partierna spritt ut sig i tre grupper är just att de inte vill buntas ihop.

Detta gäller särskilt för de nordiska partierna som undvikit samarbete med radikalare partier som italienska Lega, österrikiska FPÖ eller franska Nationell samling (tidigare Nationella fronten). Eftersom detta kan slå tillbaka mot dem i inrikespolitiken.

Det skulle ge motståndarna på hemmaplan en chans att ställa dem till svars för vad deras EU-vänner kan tänkas säga eller göra. Ungefär som att moderaterna får frågor emellanåt om hur de kan tolerera Viktor Orbáns parti Fidesz i sin grupp.

SD är välkomna

Också Jimmie Åkesson kommer kontaktas av Bannons rörelse. Sverigedemokraterna skulle vara varmt välkomna, hälsar klubben. Där kommer bjudas på gratis rådgivning, hjälp med sofistikerade väljarundersökningar och dataanalyser.

Men Sverigedemokraterna, som i somras blev medlemmar i samma partigrupp som vännerna i Dansk folkeparti och Sannfinländarna, sitter helst kvar i den nya kupén och tänker inte hoppa över till Bannons Europaexpress.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.