Boende i staden Avdiivka, i östra Ukraina, köar för att ta emot hjälp efter de senaste dagarnas strider i området. Foto: TT / AP Photo / Evgeniy Maloletka

Porosjenko: Ukraina ska hålla folkomröstning om Nato

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Petro Porosjenko tänker utlysa en folkomröstning om Nato-medlemskap i landet. Det säger han i en intervju till tyska tidningsgruppen Funke.

Nato-chefen Jens Stoltenberg konstaterade under onsdagen att man nu ser den ”allvarligaste ökningen av våld på länge” i östra Ukraina.

Ukraina och Nato anklagar Ryssland för att skicka trupper och vapen som stöd till pro-ryska separatistgrupper till området. Uppgifter som Moskva förnekar.

Ska göra allt för att nå Nato

Nu tar så Ukraina ytterligare ett steg mot försvarsalliansen, i och med den intervju med Petro Porosjenko som bland annat Westfalenpost publicerar.

– För fyra år sedan var bara 16 procent för att Ukraina skulle gå med i Nato. Nu är det 54 procent, säger Porosjenko i intervjun.
Han säger sig vilja låta folkets vilja vägleda honom som president i frågan, och därför kommer det bli en folkomröstning om Nato-medlemskap. Enligt  Porosjenko är det givet vilket utfall som vore bäst för Ukraina i en sådan folkomröstning.

– Jag kommer göra allt jag kan för att uppnå ett medlemskap i alliansen, säger han.

Nato och Ukraina har redan ett mycket nära samarbete. Försvarsalliansen beskriver det på sin hemsida som ”mycket betydande”.

Ukrainas president Petro Porosjenko. Foto: TT

Frågan är dock vilken faktiskt betydelse ett eventuellt ukrainskt medlemskap i Nato skulle få för situationen i östra Ukraina och Porosjenkos relation till Putins Ryssland. Kanske kan det inte bli mycket kyligare än vad det är i vinsterns östra Ukraina just nu, i dubbel bemärkelse.

Jul-vapenvilan respekteras inte

Nästan 10.000 människor har dödats i oroligheterna som inleddes sedan den Moskvatrogne presidenten Viktor Janukovitj störtades i Majdanrevolten i februari 2014.

Den senaste vapenvilan trädde i kraft på julafton efter det att representanter för Ryssland och Ukraina träffats i Vitrysslands huvudstad Minsk. Men Jens Stoltenberg sade under onsdagen att vapenvilan helt klart inte längre respekteras efter att striderna på nytt trappats upp de senaste dagarna.

– Vi uppmanar Ryssland att använda sitt avsevärda inflytande på rebellerna för att få ett slut på våldet, sade den norske Nato-chefen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer