Tidigare FBI-agenten: Utpressare riktar in sig på skamsna porrsurfare

Uppdaterad
Publicerad

Hackarna bryr sig inte om vem du är, så länge de kan pressa dig på pengar. Det hävdar Scott Augenbaum, tidigare FBI-agent som numera arbetar med cybersäkerhet.

Såväl företag som privatpersoner kan utsättas för digitala utpressningar. I fall med privatpersoner är det inte ovanligt att man riktar in sig på skam som exempelvis nakenbilder.

Scott Augenbaum kom i kontakt med ransomware första gången 2014 när en man i 75-årsåldern kom till FBI. Mannen hade 100 dollar i handen och sa att han skulle betala sin lösensumma.

– Han visade mig sin telefon. På skärmen stod det att han hade blivit tagen av FBI för att han tittade på pornografiskt innehåll, säger Scott Augenbaum.

– Jag sa till honom att vi är FBI, vi gör inte så mot folk.

”Folk har dött”

Scott Augenbaum berättar att det inte bara är privatpersoner som drabbas utan även viktiga samhällsfunktioner som sjukhus.

– Det finns rapporter om att folk har dött till följd av gisslanvirus.

Veckans avsnitt av Utrikesbyrån handlar om ransomware – digital gisslantagan – och sänds i SVT2 21.45 och på SVT Play från 19.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.