Socialistledaren António Costa kan bli premiärminister och leda ett portugisiskt experiment mot åtstramningspolitik Foto: AP/TT

Portugal kan bli ett problem för EU

Publicerad

Regeringskrisen i Portugal är ett resultat av ett brett missnöje med den åtstramningspolitik som den borgerliga regeringen har fört under fyra år. Det kan bli en signal till motstånd i andra stater mot den tyskledda åtstramningspolitiken. Portugal skulle kunna bli ett stort problem för eurozonen.

Den 4 oktober röstade portugiserna och största parti blev det borgerliga partiet som kallar sig socialdemokratiskt. Partiet hade suttit vid makten sedan 2011 och drivit en ekonomisk politik enligt det recept som Tyskland krävde.

Det sågs då som något unikt att det parti som under fyra år krävt stora uppoffringar lyckades bli störst. Men partiet fick inte egen majoritet. Men i enlighet med portugisisk parlamentarisk tradition blev det största partiet regeringsbildare.

Synsätt som kolliderar

Men i slutet av förra veckan lyckades vänstern ena sig i ett majoritetsblock mot premiärminister Pedro Passos Coelho. Det är ett samarbete mellan socialister, kommunister, Vänsterblocket och De Gröna.

Det är två olika synsätt som kolliderar i Portugal. Den borgerliga regeringen vill fortsätta sin sparpolitik och tillfredsställa till exempel Tysklands och andra kreditgivares krav på besparingar. Det var kraven för ett stöd på 78 miljarder euro 2011.

Men den nya vänsteralliansen vill istället expandera sig ur krisen. Den menar att man måste se till att konsumtionen ökar genom att man ger portugisiska löntagare mer pengar. Det skulle få ekonomin att växa och skulle lättare kunna lösa krisen.

Presidentkritik mot vänstern

Det är dock ännu inte säkert om president Aníbal Cavaco Silva låter vänstern bilda regering eller om han låter den sittande regeringen bli kvar som expeditionsministär i väntan på nyval. Presidenten har tidigare kritiserat vänsterpartierna för deras eurofientlighet.

Konsultationer med partierna de närmaste dagarna avgör hur presidenten tänker agera.

Vänsteralliansen har en hel lista på åtgärder som helt och hållet bryter med Passos Coelhos åtstramningspolitik:

Offentliganställda ska få tillbaka sina gamla löner som har skurits ned. Pensionerna ska höjas. Mer ska satsas på sjukvård. Fria dagis för treåringar. Fria läroböcker för alla. Minska momsen från 23 till 23 procent för restauranger. Dra tillbaka beslutet att dra in fyra helgdagar.

Stort experiment

Från den avgående regeringens finansminister har det hörts varningar. Hon menar att vänsteralliansens politik skulle leda till att Portugal hamnar i samma kris som Grekland. Det portugisiska folkets lidande skulle bli än större än vad det varit under de fyra senaste åren, är den borgerliga regeringens budskap.

Om vänsteralliansens politik genomförs betyder det ett stort experiment för att visa att det finns alternativ till den tyska modellen. Men det är samtidigt ett livsfarligt experiment – om det misslyckas.

Från vänsteralliansens håll lovar man dock att det inte ska skapas några nya budgetunderskott eller att statsskulden ska öka. Marknaderna har dock den senaste tiden reagerat oroligt inför utsikterna att vänsteralliansen skulle komma till makten.

Oklar situation

I parlamentet förfogar vänsteralliansen nu över 122 mandat av 230. Det skulle i princip räcka för att trumfa igenom förslagen.

Men samtidigt är uppgörelsen mellan de fyra partierna oklar. Socialisterna, som är det största partiet i alliansen, har enligt rapporter i portugisiska medier inte träffat samma överenskommelse i sakfrågor med alla partierna.

Det skulle alltså betyda att det kan bli problem för de fyra att enas när man kommer till konkreta frågor.

Kan leda till konflikter

Om nu den portugisiske presidenten ger uppdraget till socialistledaren António Costa betyder det att även han bildar en minoritetsregering, eftersom de andra tre vänsterpartierna bara har lovat att stödja regeringen.

Det kan leda till konflikter i rean sakfrågor, vilket kan göra läget i Portugal instabilt.

Spanien går till val den 20 december och det som händer i Portugal kan påverka utgången av valet. I Spanien finns ett ännu större missnöje med åtstramningspolitiken än i Portugal.

Portugal ansågs i samband med oktobervalet som speciellt, eftersom det inte bildats något parti som motsätter sig sparåtgärderna. Det har skett i Spanien, där det nybildade vänsterpartiet Podemos nu skulle kunna hämta kraft ur protester även i Portugal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.