Pråmen driver förbi oljefältet

Publicerad

Den drivande pråmen passerade plattformarna på det norska oljefältet Valhall i Nordsjön och har drivit vidare cirka en kilometer, enligt norska räddningstjänsten.

En 100 meter lång och 30 meter bred pråm var på väg rakt mot det norska oljefältet Valhall i Nordsjön. Oljebolaget BP, som ansvarar för verksamheten i området, beordrade en evakuering av hela oljefältet och hundratals anställda flögs bort med helikopter.

Passerade förbi

Vid 12.30-tiden meddelade norska räddningstjänsten dock att pråmen hade passerat oljefältet.

– Den drivande pråm som hade stadig kurs mot Valhallfältet ändrade riktning och har nu passerat cirka en kilometer bort, säger Borghild Eldøen, presstalesperson för norska räddningstjänsten.

Det finns ingen risk att pråmen kolliderar med några andra plattformar.

Inom synhåll

Hundratals har evakuerats. Pråmen gick att se med blotta ögat från oljeplattformarna.

– De lämnar fältet inom kort och har berättat att pråmen är inom synhåll, sa Jan Erik Geirmo till norska NRK vid 11.30-tiden.

Miljoner kronor per dag

Produktionen är nu helt stängd på oljefältet, vilket förstås är mycket kostsamt. BP uppger att det är oklart när produktionen kommer igång igen, men det tar vanligen runt 24 timmar, rapporterar TT.

Enligt NRK producerar Valhall 50.000 oljefat om dagen. Med ett oljepris på 36 dollar blir det över 15 miljoner kronor om dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer