Foto: TT

Präst medlar om Mugabes avgång

Uppdaterad
Publicerad

Flera källor säger att den sydafrikanske katolske prästen Fidelis Mukonori har anlänt till Zimbabwe. Han vill förmå Mugabe att lämna makten efter 37 år som Zimbabwes president.

Zimbabwe befinner sig i politiskt limbo, men på gatorna råder det ett lugn.  

– Militären har fortfarande kontroll och läget är lugnt på gatorna. Det finns få uppgifter om de förhandlingar som lär pågå med president Mugabe, säger Sveriges ambassadör Sofia Calltorp som befinner sig i huvudstaden Harare.

Protesterna mot Mugabe

Splittrad opposition

Den splittrade oppositionen har inte kommit med några offentliga fördömanden gentemot militärens övertagande av makten.

Oppositionspartiet MDC:s vice ordförande Nelson Chamisa hoppas på ”fred, ett konstitutionellt styrelseskick, demokrati, rättssäkerhet och respekt för mänskliga rättigheter” enligt The Guardian.  

Enligt en talesperson för MDC uppges oppositionsledaren Morgan Tsvangirai ha återvänt till landet efter att ha behandlats för cancer utomlands.  

Den före detta zimbabwiske finansministern Tendai Biti säger att han gärna deltar i en eventuell ny samlingsregering, så länge den inkluderar oppositionsledaren Morgan Tsvangirai. 

– Om Morgan säger att han är med, så är jag med, säger Biti till nyhetsbyrån Reuters.

Maktkamp

Enligt Sveriges ambassadör Sofia Calltorp är det inte säkert att Tsvangirai verkligen har återvänt till landet. 

- Det är oklart var presidentens fru Grace befinner sig och om oppositionsledaren Morgan Tsvangirai har återvänt till Harare, säger hon. 

Den påstådda återkomsten har dock spätt på spekulationerna om att en pakt är i görningen om hur ett styre ska utformas efter Mugabe.

Mugabe som styrt Zimbabwe i nästan fyra decennier menar att han enbart kan avsättas genom en omröstning bland ledarna i hans parti. Detta enligt källor inom den zimbabwiska politiken och underrättelsetjänsten, som uppger att försök att medla fram hans avgång leds av den katolske prästen Fidelis Mukonori.

– Det pågår helt klart en maktkamp inom det styrande partiet ZANU-PF. Ungdomsförbundets ordförande inom partiet har tagit tillbaka sin kritik av militären, vilket antyder att deras lojalitet har svängt, säger Sveriges ambassadör Sofia Calltorp. 

Afrikanska unionen

Enligt lokala medier så ryktas det att Zimbabwes president, satt i husarrest av militären, ska vara redo att inom kort lämna över makten. Den sparkade vicepresidenten Emmerson Mnangagwa väntas bilda en ny övergångsregering tillsammans med oppositionsföreträdare.

Enligt nyhetsbyrån AFP så säger Afrikanska unionens ordförande Moussa Faki Mahamat, att han aldrig kommer att godkänna ”kuppen” som genomförts av militären.  Daily Mail skriver att  Afrikanska unionen uppmanar militären att dra sig tillbaka och respektera konstitutionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna mot Mugabe

Mer i ämnet