Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern håller en presskonferens vid parlamentet i Wellington. Hon uppmanar sina ledamöter att inte nämna den misstänkta skytten vid terrordådet mot två moskéer vid namn. Foto: David Lintott/AFP/TT

Premiärminister vägrar nämna dödsskytt vid namn

Publicerad

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern lovade under ett tal inför tv-kameror och parlamentsledamöter att aldrig nämna namnet på den man som misstänks ha mördat 50 personer vid terrorattackerna mot två moskéer i Christchurch.
– Han är en terrorist. Han är en kriminell. Han är en extremist. Men han kommer, när jag pratar, att vara namnlös, säger premiärministern i ett känslosamt tal på tisdagen.

Ardern inledde sitt anförande vid en specialsittning i landets parlament med att på arabiska hälsa ”as salaam aleikum” – fred vare med er.

I talet uppmanade hon ledamöterna till att i stället nämna hans offer vid namn.

– Han sökte många saker genom sitt terrordåd, men en sak var berömmelse. Det är därför ni aldrig kommer att höra mig nämna hans namn, förklarade premiärministern.

”Möta lagen med full kraft”

28-årige Brenton Tarrant från Australien misstänks än så länge officiellt bara för ett fall av mord, men Ardern försäkrade att fler punkter kommer att tillkomma.

– Han kommer att få möta nyazeeländsk lags fulla kraft, säger hon.

Hon lovade också en full genomgång av hur den misstänkte lyckades planera och utföra attackerna under radarn på landets säkerhetstjänst.

Lovat lagskärpning

– Personen som utförde de här handlingarna kom inte härifrån. Han var inte uppväxt här. Han fann inte sin ideologi här. Men det innebär inte att samma åsikter inte finns här, säger hon.

Premiärminstern har efter terrordådet gjort uttalanden om att skärpa Nya Zeelands vapenlagar. Det med anledning av att Tarrant legalt införskaffade vapnen, där ibland ett halvautomatiskt gevär, som han använde i attacken han misstänks ha utfört.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Nya Zeeland

Mer i ämnet