Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför har Litauen agerat så kaxigt. Foto: SVT

Premiärministern: Ironiskt att Ryssland anklagar oss för brott

Uppdaterad
Publicerad

Nu ryter den litauiske premiärministern ifrån mot Ryssland. Det efter Rysslands löften om åtgärder mot landet efter att de stoppat järnvägstransporter till Kaliningrad.

– Det är ironiskt med retorik om påstådda brott mot internationell lag från ett land som möjligen brutit mot varenda internationellt avtal, säger Ingrida Simonyte, enligt Reuters.

Den litauiska regeringen, som ska ha stämt av beslutet med EU-kommissionen, meddelade på måndagen att man från och med i helgen inte kommer att tillåta leveranser av varor som omfattas av EU:s sanktioner till den ryska exklaven via järnväg.

Åtgärden har mötts av både fördömanden och hot från den ryska regimen som kallar beslutet både olagligt och fientligt. Enligt Nikolaj Patrusjev, sekreterare för det ryska säkerhetsrådet, är motåtgärder på gång.

– Konsekvenserna kommer att ha en allvarligt negativ verkan på Litauens befolkning, säger han enligt den ryska nyhetsbyrån RIA.

Står på sig

Litauen har försvarat beslutet och menar att man endast följer EU:s sanktionsregler.

– Det rör sig inte om en blockad mot Kaliningrad. Litauen implementerar EU:s sanktioner, säger landets premiärminister Ingrida Simonyte, enligt Reuters.

Enligt SVT:s korrespondent Liselott Lindström, på plats i Litauen, var de ryska reaktionerna väntade – hot som Litauen anser sig kunna stå emot på grund av sitt medlemskap i Nato, enligt henne.

Samtidigt finns det en oro för vad Ryssland kan tänkas göra.

– Relationen mellan Baltikum och Ryssland är väldigt frostig och i och med det här blir den ännu kallare. De kommande dagarna kommer visa vilka åtgärder Ryssland är villiga att ta, säger Liselott Lindström i Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer