Frankrikes nye premiärminister Jean Castex. Foto: AP/TT

Premiärministern Jean Castex presenterar Frankrikes nya regering

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes nye premiärminister Jean Castex väntas under måndagen presentera sin nya regering.

Den nya franska ministären lär inte få någon smekmånad, då utmaningarna är många och tunga.

Coronapandemin har slungat landets ekonomi in i den djupaste krisen under efterkrigstiden. Dessutom förväntar sig president Emmanuel Macron enligt många bedömare att Castex, som kommer från högerpartiet Republikanerna men anses stå något till vänster om sin populäre företrädare Édouard Philippe, ska bistå med draghjälp inför presidentvalet 2022.

– Det har varit en hel del besvikelse på utnämningen av Castex. Inte på honom som person utan snarare på Macron. Macron har pratat om att han vill förnya sig och då känns inte Castex riktigt som en förnyelse. Han kommer från höger och han tänker fortsätta på samma bana som tidigare med ekonomisk politik, säger SVT:s utsända reporter Katja Elliot.

Vill inte stå i rampljuset

Utöver ekonomin väntas klimat- och miljöfrågor bli ett fokusområde för den nya regeringen. Efter miljöpartiet EELV:s framgångar i kommunalvalen betonade Castex vikten av ekologisk politik.

– Jag är inte här för att stå i rampljuset, utan för att nå resultat genom ett kraftfullt statligt agerande inom ramen för en återhämtningsplan för att återbygga landet, säger Jean Castex under en intervju med tv-kanalen TF1.

Den namnkunnige gröna Europaparlamentarikern Yannick Jadot avfärdar engagemanget som opportunt, och hävdar att premiärministern ”aldrig har visat någon form av intresse för klimatet eller biologisk mångfald”, skriver nyhetsbyrån AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.