Irans president Hassan Rouhani vid ett regeringsmöte på söndagen. Foto: TT

President Hassan Rohani tonar ned protesterna mot regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Minst 13 personer har dött i de blodiga regimkritiska protesterna i Iran. Men president Hassan Rohani försöker tona ned händelserna och kallar dem för ”ingenting”.

Samtidigt svär han på att ta hand om ”upprorsmakare och lagbrytare”.

För femte dagen i rad protesterar människor ute på gatorna i Iran. Åtminstone 13 personer uppges ha mist livet sedan de regimkritiska demonstrationerna startade i torsdags.

Vid ett möte i parlamentet på måndagen försökte president Rohani tona ned protesterna.

Politiska protester i Iran

– Vår stora nation har bevittnat flera liknande händelser tidigare och har hanterat dem på ett praktiskt sätt. Det här är ingenting, sade han enligt CNN.

Svär att agera

Uttalandet finns även på presidentens hemsida, där han även svär att agera mot ”upprorsmakare och lagbrytare”, uppger BBC.

– Vår nation kommer att ta hand om den här minoriteten som skanderar slagord mot lagen och människors önskan, och förolämpar revolutionens heligheter och värden.

I en tweet senare på måndagen hade presidenten en mer försonlig ton och skrev att regeringen måste lyssna på människors krav beträffande korruption och försörjningsproblem.

Trappar upp ordkriget

På måndagen trappade USA:s president Trump upp ordkriget mot regeringen i Iran och twittrade:

”Det stora iranska folket har förtryckts i många år. De hungrar efter mat och frihet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiska protester i Iran

Mer i ämnet