Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den amerikanske presidenten Donald Trump höll sin första ”coronabriefing” sedan slutet av april under tisdagsnatten. Foto: TT

”Presidenten kastade sig precis över en räddningsplanka – och den lär fungera”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Ensam klev han ut i pressrummet. Och nästan allt var förändrat. Borta var Dr. Anthony Fauci, Dr. Deborah Birx och till och med vicepresident Pence. Borta var också de frekventa attackerna på reportrar och politiska motståndare. Kvar fanns en president som nu tycks ha uppfattat hur svår sits han befinner sig i inför valet.

Fouad Youcefi

Utrikesreporter

Donald Trump håller på att förlora presidentvalet. Den bedömningen har en rad experter gjort de senaste veckorna – inklusive partikamrater till presidenten. Med dalande popularitetssiffror och en Joe Biden med svårförklarat momentum har både juni och juli varit relativt mörka månader för presidenten.

Samtidigt har coronaviruset tagit ny fart, något som presidenten fram tills idag framförallt förklarat med att USA ökat antalet coronavirustester. Men ökande antal fall, rekord i dagliga sjukhusinläggningar i sju delstater idag och fler dödsfall i flera delstater har gjort presidentens argumentation alltmer ihålig. Avståndet till Joe Biden, när opinionsinstituten frågat väljarna vilken kandidat som de tror skulle hantera pandemin bäst, har ökat.

Viruset dominerar fortfarande

Trumpkampanjen hade hoppats att amerikanerna skulle ha lagt pandemin bakom sig vid det här laget och istället fokuserat på ekonomin – där Trump enligt väljarna har gjort bättre ifrån sig. Men det är fortfarande coronaviruset som dominerar när amerikanerna funderar på vem som ska få deras röst just nu.

Allt detta förklarar varför president Trump helt skiftade ton under tisdagsnatten.

”Det kommer förmodligen tyvärr bli värre innan det blir bättre”, sa presidenten, något vi inte hört honom säga sedan tidigt i april. ”Något jag inte tycker om att säga, men så är det”, lade han till.

Uppmanade till ansiktskyddsanvändning

Han uppmanade också amerikaner att använda ansiktsskydd – och tog till och med fram sitt eget skydd ur fickan och visade upp för den samlade presskåren och tv-tittarna. ”Vare sig du gillar mask eller inte, så har de en effekt”.

Det är en sorts räddningsplanka som presidenten greppar tag i. Och den lär fungera åtminstone till viss del. En fortsatt nedtonad Trump kommer inte skrämma bort någon ur väljarbasen – men kan komma att locka en del väljare som tycker om presidentens jobbskapande politik men har problem med honom som person.

Kan bli värdefull kanal – eller källa till kritik

Nattens möte är den första av vad Trump säger ska bli ”frekventa presskonferenser”. De kan bli en värdefull kanal för presidenten. Valrörelsen 2020 ser alltmer ut att bli olik någon tidigare. Det misslyckade massmötet i Tulsa, där endast 6.200 människor deltog var en tydlig indikation på att det kan bli svårt för Trump att samla de stora massor av människor som han gjorde under 2016 eller förra sommaren när han lanserade sin återvalskampanj.

Med frekventa framträdanden med egna budskap i TV igen hoppas nu Trump hoppas nu se samma skjuts i opinionen som man kunde se i början av pandemin när de dagliga presskonferenserna började.

Trumps motståndare hoppas samtidigt att de presskonferenserna ska sluta som de gjorde i april, när presidenten fick hård kritik både från läkare och inifrån sitt eget parti när han diskuterade huruvida coronaviruset kunde botas eller lindras genom att injicera desinfektionsmedel i kroppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet