Hundratusentals människor demonstrerar på gatorna i Rumänien mot regeringens beslut att lätta på antikorruptionslagstiftningen Foto: TT

Presidenten: Rumänien är i kris

Uppdaterad
Publicerad

– Rumänien befinner sig nu i total politisk kris! Det sa landets president, Klaus Iohannis, när han idag höll ett tal inför parlamentet, ett tal som direktsändes i rumänsk TV. Presidenten hävdade att en majoritet av rumänerna nu anser att landet går år fel håll.

President Iohannis roll är i huvudsak ceremoniell, men hans ord väger ändå tungt. Han fick 54,5 procent av rösterna när han valdes till president 2014. Iohannis, som tidigare var ordförande för oppositionspartiet Liberalerna, har konsekvent varit kritisk mot regeringen, som leds av socialdemokraterna.

När regeringen presenterade ett dekret som delvis skulle legalisera korruption, och massiva protester mot förslaget bröt ut ställde sig presidenten på demonstranternas sida.

– Vi behöver en regering som är öppen, som regerar på ett förutsägbart sätt och inte i hemlighet i mörkret, sa Iohannis, och syftade på dekretet som skulle rädda en mängd politiker korrumperade politiker presenterades sent på kvällen förra tisdagen.

Kräver inte regeringens avgång

I talet sa presidenten också att regeringen hävdar att han inte kan acceptera socialdemokraterna valvinst för två månader sedan och därför försöker störta en legitim regering. Men det är fel, sa han; ni vann, ni regerar och ni lagstiftar – men inte till vilket pris som helst.

Klaus Iohannis, Rumäniens president.

Men trots sin kritik gick presidenten inte så långt som att kräva regeringens avgång och nyval.

– Att en minister avgår är för lite. Att hela regeringen avgår är för mycket, sa han.

Det är ett uttalande som kanske kommer att ta udden av protesterna, som igår kväll var mycket mindre än de var under helgen.

Vägrade ta i hand

När presidenten kom till parlamentet för att hålla sitt tal vägrade socialdemokraternas ordförande, Liviu Dragnea,  att ta honom i hand. Dragnea är en av de korruptionsanklagade politiker som dekretet skulle ha räddat. Att Dragnea, som ordförande för landets största parti, inte är premiärminister beror på att han avtjänar ett villkorligt straff för valfusk.

Även om protesterna nu avtar kommer den politiska krisen att bestå. Många parlamentsledamöter buade när presidenten lämnade talarstolen, och det sägs att regeringen nu kommer att försöka driva igenom en lag som delvis legaliserar maktmissbruk och korruption i parlamentet i stället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer