Presidenten försvann mitt i krisen – tillbaka efter 36 dagar

Publicerad

Kameruns president Paul Biya försvann helt från rampljuset mitt under pågående coronakris. Teorierna kring hans frånvaro har varit många. Nu, efter 36 dagar, har han publicerat ett foto på sin Facebook-sida och tycks vara tillbaka.

– Var han än har varit, vad han än har gjort, behöver han en bra ursäkta för att komma undan, säger SVT:s Johan Ripås.

Det har spekulerats friskt i Kamerun kring vad som hänt med presidenten. En teori var att han åkt utomlands för vård. Andra trodde att han dött.

Men han tycks alltså vara vid liv, och arbetsför. 87-åringen publicerade en stillbild från ett möte med en fransk ambassadör på sin Facebook-sida, och det var första gången på 36 dagar som allmänheten kunde se honom.

Coronapandemin

– Han försvann precis när han behövdes som mest, när Kamerun och världen drabbats av en viruspandemi. Alla andra ledare klev fram, men inte Paul Biya. Han försvann, säger Johan Ripås, som under många år var SVT:s korrespondent i Afrika.

Presidenten har nu mycket att ta tag i. Dels ökningen av smittade av coronaviruset, dels oroligheter med terrorgruppen Boko Haram samt engelsktalande separatiser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet