”Hundar ska inte ätas” menar djurrättsorganisation som nu för en kampanj med sydkoreanske presidenthunden Tori i spetsen. Foto: Reuters

Sydkoreansk presidenthund i kampanj om att sluta äta hundkött

Publicerad

Under Sydkoreas varmaste dagar är det tradition att äta hundköttssoppa då det sägs kyla ner kroppen. I sommarhettan passar en djurrättsorganisation på att påbörja sin adoptionskampanj med presidentens hund som ansiktet utåt.

Antalet djur som överges och, i hundarnas fall, tas in och föds upp för att sedan bli mat ökar i Sydkorea.

Djurrättsorganisationen Coexistence of Animal Rights on Earth (CARE) har bland annat jobbat med att uppmärksamma detta och vill att fler ska adoptera de omhändertagna hundarna. Förra året adopterade den sydkoreanska presidenten Moon Jae-In hunden Tori som nu blivit ansiktet utåt för kampanjen ”I'm not food”, på svenska ”Jag är inte mat”.

– Tori blev övergiven, misshandlad och uppfödd till att ätas innan han räddades. Så vi organiserade en utställning för att låta folk veta att hundar inte är en maträtt utan ett levande djur som behöver kärlek, säger ordförande för CARE, Park So Youn.

Konsumtionen av hundkött har dock avtagit i Sydkorea. Detta då det främst är en äldre generation som äter hund. Men under OS i Pyeongchang såldes hundkött bland restaurangerna i regionen, trots att regeringen försökt införa ett tillfälligt stopp.

När The Telegraph rapporterade om den amerikanska OS-skidåkaren Gus Kenworthy som adopterat en hund från en köttfarm och postade på sina sociala medier påpekade kritiker att hans syn var ensidig och att många andra djur slaktas och äts i västvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.