En kandidat som tänker ställa upp i Guatemalas presidentval greps i USA. Foto: Moises Castillo/AP/TT

Guatemalansk presidentkandidat gripen i USA

Uppdaterad
Publicerad

Den guatemalanska presidentkandidaten Mario Estrada har gripits i amerikanska Miami.

Den 58-årige före detta kongressledamoten ligger långt efter i opinionen, men ska inte ha dragit sig för att med hjälp av knarkpengar eller mord ta sig till makten, enligt amerikanska åklagare.

Estrada ska enligt åklagaren tillsammans med en annan man ha sökt mellan tio och tolv miljoner dollar från mexikanska Sinaloakartellen för att bekosta hans kampanj.

De två männen skulle sedan, om Estrada kom till makten, hjälpa kartellen att smuggla ut narkotika från flygplatsen och hamnar i Guatemala, med hjälp av korrumperade säkerhetsanställda.

Enligt åklagaren fanns också planer på att mörda andra kandidater, och till bevisningen ska finnas både video- och ljudupptagningar från möten.

Alfredo Brito, talesperson för Guatemalas president Jimmy Morales, säger att Estrada kommer att få samma konsulära stöd som alla andra guatemalaner, men att han måste ”tydliggöra sin juridiska situation med tanke på de anklagelser som lagts fram mot honom”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.