Foto: Luke Dray, SVT

SVT-intervju med utmanaren i Uganda: ”Det är en revolution”

Uppdaterad
Publicerad

Uganda går till president- och parlamentsval på torsdag. Den tidigare gerillaledaren Yoweri Musevenbi, har suttit vid makten sedan 1986, men utmanas nu av den populära artisten Bobi Wine.

Det har varit en våldsam valrörelse och Bobi Wine har flera gånger gripits av polis. Men när SVT:s team intervjuar Wine, inför den stundande valdagen, uttrycker han optimism över det kommande valresultatet.

– Valen har inte varit fria. Men det innebär inte att vi inte kan vinna. Det här är en revolution, säger han.

Blockerar sociala medier

Sociala medieplattformar har använts flitigt av både sidor för att kampanja inför torsdagens val.

Enligt ett brev som nyhetsbyråerna Reuters och AFP tagit del av har Ugandas kommunikationsmyndighet beordrat telekomföretag att ”omedelbart avbryta all åtkomst och användning” av sociala medier och andra plattformar med chattfunktion.

”Representerar vanliga människor”

Enligt Bobi Wine, eller Robert Kyagulany som han egentligen heter, representerar han folket.

– General Museveni har aldrig ställts mot en vanlig medborgare. Men jag representerar ett stort antal vanliga människor, fattiga människor, utestängda, arga och hungriga människor, säger han till SVT.

Se hela intervjun med presidentkandidaten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.