Presidentparti favorit då Ukraina håller val

Publicerad

Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskyjs parti, Folkets tjänare, får nära 44 procent av rösterna i dagens parlamentsval, enligt vallokalsundersökningar. Om siffrorna står sig kommer det drastiskt att förändra parlamentets sammansättning.

Efter en vår med två omgångar av presidentval är det åter val i Ukraina. Nu handlar det om parlamentsval – ett val som har möjlighet att ge presidenten stora möjligheter att få igenom den politik som han kämpat med under våren.

Fram till nu har Zelenskyj tvingats dela makten med ett parlament som dominerats av ledamöter lojala med hans företrädare Petro Porosjenko. Det har hindrat honom från att få igenom ny lagstiftning och till och med att utse nya ministrar.

Enligt vallokalsundersökningar, som presenteras på söndagskvällen, får presidentens parti Folkets tjänare nära 44 procent av rösterna. Om resultatet stå sig kommer det drastiskt att förändra parlamentets sammansättning.

Nya partier

Två av de fem partierna som ligger bäst till i opinionsmätningarna inför valet är nystartade. Utöver Zelenskyjs, Folkets röst som enligt flera opinionsmätningar spås få runt 40 procent av rösterna, så är även partiet Rösten nytt. Rösten, som leds av rocksångaren Svjatoslav Vakartjuk, ses som en möjlig koalitionspartner till Folkets tjänare.

På andra plats i opinionsmätningarna hamnar det proryska partiet För livet. De tidigare politiska tungviktarna Petro Porosjenko och Julia Tymosjenkos partier kämpar med att klara den femprocentiga spärren till parlamentet.

Utveckla Ukraina

I upptakten till valet har Zelenskyj lovat att sätta samman en teknokratisk regering.

– Mitt mål att göra Ukraina till en av de ekonomier i Europa som växer och utvecklas snabbast, säger han i en video.

Väljarnas tre viktigaste frågor är, enligt en undersökning från den amerikanska observatörsorganisationen International Republican Institute (IRI), att få ett slut på det utdragna kriget i östra Ukraina, att förbättra ekonomin och att bekämpa korruptionen i landet.

– Jag vill se en förändring för mina barns skull. Jag är gammal, men jag vill att mina barn och barnbarn ska få det bättre än jag haft, säger Galina Plaska till SVT Nyheter på plats i en av vallokalerna.

Se fler röster från Ukraina i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer