Bara drygt 45 procent av de röstberättigade deltog i valet i Tunisien i helgen. Foto: Mohamed Khalil AFP/TT, Hassene Dridi AP/TT

Presidentval i Tunisien – arabiska vårens vagga

Uppdaterad
Publicerad

Kais Saied, professor i rättsvetenskap, och den häktade mediemogulen Nabil Karoui verkar gå vidare till andra omgången i det tunisiska presidentvalet, enligt en vallokalundersökning.

– Min seger medför ett stort ansvar att ändra frustration till hopp, sa Kais Saied, som utropade sig själv till valets stora vinnare.

Men de första officiella resultaten väntas komma på tisdag.

Startfältet var smockfullt när Tunisien gick till presidentval. Totalt 24 kandidater tävlade om väljarnas gunst i en av världens yngsta demokratier.

De första preliminära resultaten väntas komma i morgon tisdag. Men enligt vallokalundersökningar verkar två personer gå vidare till den andra omgången i presidentvalet.

Den första, 61-åriga Kais Saied, är professor i rättsvetenskap och expert på konstitutionella frågor. Han är en intressant kandidat eftersom han av många inte ses som en politiker, menar Karim Zakhour, doktorand i demokratiprocessen i Tunisien på Stockholms universitet.

– De senaste åren har Kais Saied varit med mycket på tv och i radio för att kommentera konstitutionella frågor. Att han fått så många röster utan något sorts politiskt maskineri bakom sig är intressant, säger Zakhour.

En kandidat sitter fängslad

Den andra kandidaten var en av de favorittippade innan valet, Nabil Karoui. Den kända mediemogulen, som äger en egen tv-kanal, sitter just nu fängslad för påstådd skatteflykt och pengatvätt.

– Nabil Karoui har kört sitt eget race. Han har kampanjat med budskapet att etablissemanget, eliten och staten har misslyckats och att det bara är han – en välbärgad person som står utanför – som kan göra något för landet, säger Karim Zakhour.

Vallokalerna stängde punktligt, men bara drygt 45 procent av de röstberättigade deltog i valet, jämfört med de 64 procent som röstade 2014, enligt den tunisiska valkommittén, skriver Al Jazeera.

”Två politiska outsiders”

Att engagera de runt sju miljoner väljarna att ta sig till urnorna är ingen självklarhet i Tunisien. Förtroendet för den politiska makten är lågt, och många är besvikna över den ekonomiska utvecklingen sedan protester tvingade den forne presidenten Zine el Abidine Ben Ali i exil 2011 i den så kallade arabiska vårens inledning. Arbetslösheten och korruptionen är hög.

– Att dessa två politiska ”outsiders” har fått flest röster är ett uttryck för en frustration över de etablerade politiska partierna och aktörerna som finns i landet, säger Karim Zakhour.

En andra omgång väntas

Om ingen kandidat får över hälften av rösterna blir det en andra, och sista, omgång i presidentalet. Datumet är ännu inte satt, men senast den 23 oktober måste det ske.

Det finns även en möjlighet att datumet sätts till den 6 oktober, då parlamentsvalen hålls i Tunisien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.