Militärer utanför domstolsbyggnaden där högsta domstolen prövade förra årets valresultat. Foto: Amos Gumulira/TT

Presidentvalet i Malawi ogiltigförklaras

Publicerad

Högsta domstolen i Malawi, i södra Afrika, har ogiltigförklarat resultatet i presidentvalet i maj i fjol. Domen är historisk eftersom det är första gången i landet som en domstol prövar anklagelser om valfusk.

– Vi upphäver härmed valresultatet, sa rättens ordförande Healey Potani under måndagskvällen, enligt TT.

Högsta domstolen menar att avvikelserna i förra årets val är så stora att resultatet inte är trovärdigt.

Valmyndigheten kritiserades

Anklagelser om valfusk är ofta förekommande och domen är historisk eftersom det är första gången efter att landet blev självständigt som en domstol prövar anklagelser om valfusk. Domstolen riktade även kraftig kritik mot valmyndigheten och beordrar nyval inom 150 dagar.

Både valmyndigheten och den omvalde presidenten, Peter Mutharika, kan komma att överklaga domen.

Våldsamma demonstrationer följde valet

Efter valet i maj förra året, ansåg sig presidentutmanaren Lazarus Chakwera – som enligt officiella siffror förlorade med knappa 159 000 röster – ha blivit bestulen på vinsten och överklagade resultatet. Stora och våldsamma protester har sedan valet krävt att valfusket ska upphöra och att chefen för landets valkommission ska avgå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.