Wa Lone är en av de två reportrar som står inför rätta i Myanmar. De greps när de undersökte ett massmord på män och pojkar från folkgruppen rohingya. Foto: AFP/TT

Pressfrihet testas i rättegång mot journalister i Myanmar

Publicerad

En uppmärksammad rättegång pågår nu mot två journalister i Myanmar. De anklagas för att ha tagit emot hemliga dokument och riskerar 14 års fängelse. De greps när de undersökte ett massmord på pojkar och män från den muslimska folkgruppen rohingya.

De två journalisterna rapporterade för nyhetsbyrån Reuters om massmordet på tio rohingyer i september förra året i västra delen av Myanmar, tidigare kallat Burma. Morden ska ha lett till massflykt av 700 000 rohingyer till grannlandet Bangladesh, enligt FN.

Journalisterna säger sig ha blivit lurade av en okänd polis som gav dem ett hemligstämplat dokument strax innan de greps.

Myndigheterna och landets ledare Aung San Suu Kyi har inte kommenterat fallet utan hänvisar till landets rättssystem.

Svenskt bistånd

– De två journalisterna gjorde bara sitt jobb men de behandlas som fiender, säger Sein Win, kursledare på ett journalistinstitut som SVT Nyheters utsända korrespondent Susan Ritzén och fotograf Nicolai Zellmani besökt i den burmesiska staden Yangon.

Institutet finansieras av svenskt bistånd. Kursledaren återvände från sin exil när Myanmar öppnades. Han ser nu med oro på regeringens ökande censur och näthatet mot rohingyerna.

– Vissa saker får vi inte skriva. Folk tycker att rohingyafolket är inkräktare och våra fiender, säger han till SVT Nyheters utsända.

Polisvittne dömd

Den polisman som vittnat till journalisternas fördel blev efter vittnesmålet dömd till ett års fängelse för att brutit mot polisens disciplinregler.

Människorättsorganisationen Amnesty rapporterar om dagliga hot och försök att tysta journalister i Myanmar. Rättegången blir ett test på landets yttrandefrihet och utveckling mot demokrati, anser Amnesty.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.