Brittiska prins Charles har investerat i fonder utomlands, vilket uppmärksammas i den så kallade Paradisläckan. Foto: TT

Prins Charles i blåsväder efter Paradisavslöjande

Publicerad

Prins Charles har investerat i ett företag som jobbar för att stoppa avskogningen – samtidigt som han kampanjat för miljön. Nu kräver en brittisk parlamentsledamot att kungahuset lägger korten på bordet om investeringarna.

– Det borde vara rejäl öppenhet, säger Margaret Hodge.

2007 köpte den brittiske tronarvingens privata egendom i hemlighet aktier för 113.500 dollar (cirka 955.000 kronor) i det Bermudaregistrerade företaget Sustainable Forestry Management, som leddes av en av hans bästa vänner Hugh van Cutsem. Bolaget investerar i mark i syfte att stoppa avskogningen. Köpet ansågs vara mycket känsligt och bolagets styrelsemedlemmar försågs med munkavle, skriver BBC.

Efter investeringen har prinsen kampanjat för att förändra två viktiga miljöuppgörelser. På bara ett år blev hans aktier tre gånger så mycket värda, det är dock inte fastställt vad som låg bakom ökningen och miljöuppgörelserna förändrades inte trots kampanjandet.

Paradisläckan

Köpet innebar inga skattefördelar för prinsen, men beslutet att backa upp ett bolag lett av en nära vän samt propsandet på att affären skulle hållas hemlig kan medföra en del besvärande frågor, skriver The Guardian.

Kräver större insyn

Det är först med den så kallade Paradisläckan som det kommit fram att prinsens egendom har utländska intressen. Parlamentsledamoten Margaret Hodge kräver nu större insyn i investeringarna.

– Det står klart att det borde vara rejäl öppenhet ifråga om alla investeringar som gjorts av hertingen av Cornwall, att prins Charles inte borde vara inblandad i investeringsbeslut och att finansdepartementet borde övervaka investeringarna för att försäkra sig om att vår kungafamiljs anseende och integritet skyddas, säger hon till The Guardian.

Inte inblandad i besluten

En talesperson för prins Charles säger att prinsen aldrig har valt att tala om en fråga bara för att han har aktier i ett bolag.

– När det gäller klimatförändringar är hans syn välkänd. Han har verkligen varnat för hotet från global uppvärmning mot vår miljö i över 30 år, säger talespersonen.

Förvaltarna av prinsens egendom säger att prinsen inte är direkt inblandad i investeringsbesluten och att man inte vill kommentera de investeringar som gjorts. De hävdar dock att investeringarna inte inneburit några skattefördelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet