Prins Henrik av Danmark är död

Uppdaterad
Publicerad

Prins Henrik av Danmark har dött, 83 år gammal. En fransk adelsman som fick den danska drottningen på fall och halva kungariket. Men någon kung blev han aldrig.

Efter att ha varit sjuk i flera veckor somnade prins Henrik in klockan 23.18 på tisdagskvällen, meddelar det danska kungahuset.

Vid hans sida fanns drottning Margrethe och parets två söner, enligt hovet.

Den 2 februari uppgav kungafamiljen att prinsen hade blivit inlagd på sjukhus för att undersöka en tumör i den vänstra lungan. Tumören visade sig vara godartad, och sedan dess har han behandlats för en lunginfektion.

I fredags meddelade kungafamiljen att prinsens tillstånd hade allvarligt försämrats. På tisdagen fördes han till till Fredensborgs slott för att tillbringa sin sista tid där.

Föddes i Frankrike

Prins Henrik föddes som Henri Marie Jean André greve Laborde de Monpezat, 11 juni 1934 i Talence i Frankrike. Det var först när han gifte sig med dåvarande kronprinsessan Margrethe av Danmark som han fick sitt mer danskklingande namn: Henrik.

Men de första 33 åren av sitt liv så var det hans franska adelspersona som reste runt i världen. Hans första fem år tillbringades i Vietnam, dit faderns industriföretagande hade tagit familjen.

När de återvände till godset i Frankrike fick prins Henrik hemundervisning tills det var dags för gymnasiestudier. Då ville prins Henrik tillbaka till Asien och han började studera på ett gymnasium i Hanoi. 

Översatt Simone de Beauvoirs bok

När det var dags för högskola valde han att läsa statsvetenskap och studier i kinesiska och vietnamesiska språk vid universitetet i Sorbonne. Prins Henriks vurm för språk har också tagit konstnärliga uttryck genom hans liv.

Tillsammans med sin fru, drottning Margrethe har han till exempel översatt den franska författaren Simone de Beauvoirs bok Ingen är odödlig under pseudonymen H.M Vejerbjerg.

När Sydsvenskan besökte Studenternas hus i Lund dit prins Henrik var inbjuden för att tala om poesi och diktande så sa han att hans egna förebilder var Baudelaire, Schiller och Goethe. Sina egna dikter beskrev han som ”mera konventionella än revolutionerande”

”Men jag tillåter mig att ta vissa friheter som ger dem en sorts modern touch”.

Tidningarna kritiserade kungahuset

Trots det gemensamma intresset för konst och litteratur, så har prinsens äktenskap med drottningen som inleddes en junidag 1967, inte varit friktionsfritt. Något som skvallerpressen under åren tagit fasta på.

Att prinsens och drottningen i perioder valt att leva ifrån varandra, prins Henrik hade sin tillflyktsort på sitt franska slott, är bland annat något pressen valt att lyfta.

När prins Henrik utvecklade demens blev hans uttalanden i media allt mer kontroversiella. Uttalanden som delar av hans familj tagit avstånd ifrån. När hovet så småningom gick ut offentligt med hans sjukdom så riktade tidningarna kritik mot kungahuset för att inte ha gjort hans sjukdom offentlig tidigare, då hade de valt att inte publicera några av de mest uppseendeväckande uttalandena menade de i efterhand.

Kontroversiella uttalanden

Men redan innan prinsen blev sjuk kom han med uttalanden som ansetts kontroversiella. Bland annat om barnuppfostran, då han har sagt att han inte varit främmande för barnaga.

”Barn är som hundar och hästar, de måste tuktas för att man ska få ett bra förhållande till dem. Jag har själv fått lusingar, det är inget man tar skada av”.

Under kungligheternas silverbröllopsmiddag 2002 höll kronprins Frederik ett tal till sina föräldrar där han riktade sig direkt till sin far.

”Pappa, det sägs att de man älskar, de agar man. Vi har aldrig tvivlat på din kärlek”.

I efterhand har dock sonen sagt att han haft en sträng uppfostran men den präglades också av värme, ömhet, skratt och mystik.

Ville bli kung

Prins Henrik har flera gånger under sin levnad gett uttryck för att han hade velat bli kung. Något som enligt den danska konstitutionsordningen varit en omöjlighet.

Sten Hedman, kungaexpert i Sverige sade till Expressen att prins Henriks utspel aldrig hade fungerat i Sverige.

”Kungahuset vi har är alldeles för konservativt för en person som Henrik”.

Prins Henrik har bett om att inte bli begravd i Roskilde, där hans fru drottningen kommer att begravas.

Han lämnar efter sig sin fru drottning Margrethe, deras två söner, Frederik och Joachim, och åtta barnbarn.

Fakta: Prins Henrik av Danmark

• Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat föddes den 11 juni 1934 i Talence i Frankrike. Han blev prins Henrik av Danmark den 10 juni 1967 när han gifte sig med dåvarande kronprinsessan Margrethe av Danmark.

• Uppvuxen i Hanoi, Vietnam, och i franska Cahors.

• Arbetade som ambassadsekreterare vid den franska ambassaden i England då han träffade dåvarande kronprinsessan Margrethe 1965.

• Talade danska, franska, engelska, kinesiska och vietnamesiska.

• Far till kronprins Frederik och prins Joachim.

• I drottning Margrethes nyårstal 2015 meddelades att prins Henrik skulle ”trappa ner”, gå i pension, och endast delta i några enstaka officiella evenemang.

• Hösten 2017 meddelade kungahuset att prins Henrik lider av demens.

Källor: Kongehuset.dk och Ritzau

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.