Foto: Lefteris Pitarakis/TT

Prishöjningar i Turkiet – ”vi är chockade”

Uppdaterad
Publicerad

Den svaga turkiska valutan driver inflationen uppåt och gör importerade varor dyrare.

– Priserna höjs varje dag, på allt. Vi är chockade, säger Ayse, som jobbar på ett sjukhus i Istanbul i Turkiet.

Den turkiska lirans ras gör många importerade produkter dyrare. Den redan höga inflationen på 15 procent ökar och driver upp priserna.

Hittills i år har den turkiska liran tappat mer än 40 procent av sitt värde mot dollarn och euron.

”Priserna tredubblade”

– Allt blir dyrare för varje dag, det går så fort. Priserna har tredubblats på mat och kläder på några dagar. Vi har inte råd att gå ut på restaurang. Alla sitter inne och undrar vad som händer. Många väljer att sälja sina dollar och sitt guld, säger Ayse till SVT Nyheter.

Hon är anställd på ett sjukhus i Istanbul och tvåbarnsmamma. Hon vågar inte säga sitt efternamn av rädsla för bestraffningar av regimen.

Många företag i Turkiet har lånat pengar utomlands. Särskilt dollarlånen har blivit allt dyrare att betala tillbaka sedan dollarn stärkts och räntan i USA höjts.

Erdogan ser konspiration

President Erdogan hävdar att valutaraset inte beror på tillståndet i den turkiska ekonomin utan handlar om en politisk konspiration för att försvaga Turkiet. I ett tal på måndagen skyllde Erdogan på ”ekonomisk terror” i sociala medier och hotade med straff för dessa ”förrädare”.

Åklagarmyndigheterna har nu inlett förundersökningar av hundratals konton på sociala medier som misstänks ha påverkat valutaraset.

Turisterna vinnare

För svenskar som vill resa till Turkiet får man nu mer turkiska lira för kronan och resebranschen känner av ett ökat intresse.

 – För svenska turister är valutafallet positivt då man får ännu mer semester för pengarna. Jämfört med andra resmål kring medelhavsområdet som Spanien och Grekland får man väldigt hög kvalitet till låga priser, säger Elisabeth Lien, kommunikationsansvarig på Turkietresor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.