Professor Candida Yates, som undersöker relationer och känslor efter folkomröstningen om Brexit. Foto: Sven-Åke Virén

Professor:”Cameron trodde han kunde slippa brexit men tabbade sig”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en tendens i dagens samhälle att högt och satsa allt på rött. Det är ett uttryck för en våghalsig machotrend bland karismatiska ledare inom politiken men också i populärkultur och näringsliv, menar professor Candida Yates som undersöker relationer och känslor efter folkomröstningen om brexit.

Fenomenet kallas med ett begrepp för Casinopolitik. Candida Yates är professor i Kultur och Kommunikation vid Universitetet i Bournemouth och menar att fenomenet går igen i populärkulturen också.

Omöjlig uppgift

Professor Yates försökte direkt efter folkomröstningen att sammanföra de som röstat för att lämna EU med dem som ville stanna kvar. Det var helt omöjligt i början. ”Lämnarna” såg ingen poäng i att träffas – de vann ju. De kände sig lämnade åt sidan av vinnarna på globaliseringen, att rösta för brexit var deras sätt att säga ifrån. Dessutom kände de sig illa behandlade, som om de var mindre vetande rasister som fattat fel beslut för ungdomen och framtiden.

De som ville vara kvar i EU däremot var chockade, förvirrade och sorgsna och ville träffas för att försöka förstå. De ville ha svar i en ny tid som många inte förstod.

Förenades i oro

Till slut fick professor Yates några grupper att mötas och de kunde då i alla fall förenas in en oro för framtiden och att politikerna inte gjort ett bra jobb. Men de talade också om motsättningar som påminde om konflikten i Nordirland mellan protestanter och katoliker eller om ett inbördeskrig.

Se Korrespondenternas ”Människorna och brexit”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.