Johan Strang, Nordenforskare vid Helsingfors Universitet, tror att Sveriges grannländers gränsrestriktioner i samband med coronapandemin är ett symtom på att det nordiska samarbetet inte fungerar så bra. Foto: Emil Larsson (SVT)

Professor: Nordenrelationerna har försvagats av gränsrestriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har lett till att våra nordiska grannländer infört restriktioner, som stängda gränser och inresekarantän. Det kan få långsiktiga konsekvenser, varnar nordenforskaren Johan Strang.

– Den första reflexen när man stöter på en stor utmaning eller större problem har i allt högre grad i Norden blivit att stänga gränserna och försöka lösa det nationellt, säger han.

De nordiska länderna har haft passfrihet sedan 1952, långt före den fria rörigheten inom EU. Men år 2015 blev en brytpunkt i den fria rörligheten inom Norden. Sverige införde id-kontroller på bussar, tåg och färjor till Sverige från Danmark, för att begränsa invandringen. Det svenska beslutet fick Norge att införa gränskontroller på alla färjor från bland annat Sverige.

Visionen – mest integrerade regionen om 10 år

I augusti 2019 träffades de nordiska statsministrarna i Reykjavik. De presenterade en gemensam vision – att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030.

Men i slutet av samma år införde Danmark en tillfällig inre gränskontroll av inresande från Sverige, för att hindra svenska gängkriminella från att komma in i landet.

– Jag tror inte att man ska se coronakrisen som en orsak till ett bristande nordiskt samarbete utan snarare som ett symtom på att nordiska samarbetet kanske inte fungerar så bra som vi har tänkt oss, säger Johan Strang, biträdande professor i Nordenstudier vid Helsingfors Universitet.

”Konsekvenser för hur människor ordnar sina liv”

I våras nådde Coronaviruset Norden och i omgångar har Norge, Danmark, Island och Finland haft olika typer av gränsrestriktioner mot bland annat Sverige, som haft gränsen öppen mot grannländerna.

– På lång sikt så är jag lite orolig för att det här av och på läget på gränserna kommer ha konsekvenser för hur människor väljer att ordna sina liv. Kommer man att söka ett jobb i grannlandet, kommer man kunna köpa en sommarstuga i grannlandet? Sådana saker kommer folk att tänka sig för flera gånger innan de ger sig på i framtiden, säger Johan Strang.

Mer om detta i söndagens Agenda 21:15 SVT 2.

Det nordiska samarbetet

Norden består av Danmark, Norge, Sverige, Finland och Island samt Färöarna, Grönland och Åland.

1952 infördes passfrihet för resor mellan de nordiska länderna och 1958 etablerades en mer omfattande nordisk passunion – en föregångare till dagens europeiska Schengensamarbete.

Det officiella samarbetet sker i Nordiska ministerrådet, där regeringarna samarbetar, och i Nordiska rådet, som är parlamentarikernas samarbetsforum.

Coronapandemin är inte första gången som länderna gjort olika politiska vägval. Till exempel är Norge och Danmark medlemmar i Nato, medan andra länder står utanför. Och Sverige, Danmark och Finland är med i EU, medan Norge säger klart nej till medlemskap.

I augusti 2019 presenterade de nordiska statsministrarna en gemensam vision för det nordiska samarbetet – att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030.

Källa: norden.org/TT

Grannländernas gränsrestriktioner gällande svenska medborgare just nu

Finland: Landsgränsen mot Sverige är öppen i norra Finland sedan augusti. I övriga delar av Finland har man återinfört den inre gränskontroll (från och med den 12 oktober) från alla andra Schengenländer, inklusive Sverige, fram till den 10 november. Endast retur-, transittrafik, arbetsrelaterade resor och andra väsentliga resor är tillåtna.

Norge: Endast resenärer från Kalmar län får komma in i Norge utan att gå i karantän. Resten av länen i Sverige är rödlistade.

Danmark: Resenärer från flera län i Sverige där smittspridningen bedöms hög, måste ha särskilda skäl att komma in i Danmark eller visa upp ett negativt Covid-19 test som tagits de senaste 72 timmarna. Län med lägre smittspridning som kategoriseras som ”öppna” kan resa till Danmark oavsett syfte.

Island: Alla besökare får välja mellan att ta två PCR test och gå 5-6 dagar i karantän eller inte ta något test och gå i karantän i 14 dagar

Källa: www.raja.fi, https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/reiserad-knyttet-til-nytt-koronavirus-coronavirus/, https://coronasmitte.dk/da, https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/island/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.