Professorn: Främst länder med låg vaccination som drabbas allvarligt

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen ökar i flera europeiska länder och WHO beskriver kontinenten som drivande i pandemin just nu. Men det är främst i länder med lägre vaccinationstäckning som den ökande smittan får allvarligare effekter på sjukvården. Det säger Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi, i Morgonstudion.

I Norge har antalet personer som vårdas på sjukhus till följd av covid-19 nästan fördubblats på två veckor. I Tyskland rapporterades under måndagen det högsta antalet nya fall sedan pandemin bröt ut.

I Danmark vill regeringen återigen klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom och i Österrike införs covidpass för bland annat restaurang- och frisörbesök.

Väntad ökning

Att smittspridningen nu ökar i Europa är väntat, enligt Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet och halvtidsanställd vid Folkhälsomyndigheten.

– Det här är en säsongsbunden infektion och när vi går mot kallare väder går smittspridningen uppåt, så enkelt är det.

Enligt WHO finns dock ytterligare faktorer som gör att Europa sticker ut negativt just nu. Dels en förhållandevis låg vaccinationstäckning, dels snabba lättnader i restriktioner.

När det gäller vaccinationstäckning sticker Bulgarien och Rumänien ut bland de europeiska länderna där enbart 22 respektive 34 procent av den vuxna befolkningen är fullvaccinerade. I Rumänien noterades ett dystert rekord i slutet av oktober när man registrerade 574 dödsfall under ett enskilt dygn.

– Vi har länder som har hög vaccinationstäckning och vi har länder som har låg vaccinationstäckning och skillnaden dem emellan är ganska tydlig, säger Ali Mirazimi.

I länder med lägre vaccinationstäckning är belastning på sjukvården större och dödstal högre medan länder med högre vaccinationstäckning inte ser samma problematik.

– Smittspridningen går uppåt men belastningen på sjukvården är inte jättestor, säger Ali Mirazimi.

”Långt från över”

Man bör dock ändå ta den ökade smittspridningen på allvar, menar Ali Mirazimi. I länder där många vaccinerat sig handlar det främst om yngre personer – som i lägre grad är vaccinerade – som driver smittan.

– Det här viruset har gång på gång visat att det hittar en väg framåt och det är naiva populationer, alltså de som inte har stött på varken vaccin eller infektioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.