Professorn om sommarens extremväder: ”Det förändrar allt”

Uppdaterad
Publicerad

Superdatorn Mare Nostrum är specialdesignad för att kunna förutse oväntade väderhändelser. Men trots enorm datakraft har anläggningen i Barcelona överrumplats av verkligheten i år.

– Det vi såg i Kanada är en game changer, säger professor Fransisco Doblas-Reyes, avdelningschef på Barcelonas superdatorcenter.

Hur ska man förbereda sig på extremväder? Det är en fråga som ledare i flera drabbade länder fått i sommar. På Barcelonas superdatorcenter kikar forskare in i klimatets framtid.

Mare Nostrum 4, som datorn heter, tar upp 200 kvadratmeter i Barcelonas superdatorcenter. Den kalkylerar risken för till exempel extremväder, temperaturhöjningar och vattennivåhöjningar.

Klimatets covid

Flera av årets extremväderhändelser har varit inom ramen för vad forskarna räknat med men bränderna i Kanada däremot, har förändrat spelplanen.

– Det öppnar dörren till fler liknande händelser i framtiden. Det är klimatets motsvarighet till Covid, säger Fransisco Doblas-Reyes.

För att skapa en dator som kan förutsäga exakt vad som ska hända på en given plats och tidpunkt skulle det krävas ny arbetskraft och betydligt större investeringar än de hundratals miljoner euro som redan pumpas in i Mare Nostrum 4.

– Hittills har vi inte sett den investeringsviljan, säger Fransisco Doblas-Reyes.

Tillräcklig kunskap

Han tillägger att det inte räcker med enbart kunskap om risken för extremväder, den måste också förmedlas.

Efter översvämningarna i Central- och Västeuropa har myndigheter i bland annat Tyskland och Belgien kritiserats för att inte ha varnat eller evakuerat människor i tid. Men det beror inte på möjligheten att kunna förutspå händelserna, menar Fransisco Doblas-Reyes.

– Dagens väderprognoser innehåller tillräckligt högkvalitativ information för att hinna agera innan dessa extrema händelser inträffar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.